NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Industriële topkwaliteit verenigt flexibiliteit en kracht
Haaks slijpen aan 20.000 rpm.

Industriële topkwaliteit verenigt flexibiliteit en kracht

‘Duurzame veelzijdigheid, bovendien onderhoudsvriendelijk’ was geen minder valabele titel geweest. Niet voor een product dat inzake toepassingshorizon tot het beste op de markt behoort. We hebben het over de handtoestellen van BIAX:  Duitse kwaliteitsmachines waarvoor het Limburgse BIS-TECHNICS zich sinds een tiental jaar de exclusieve verdeler voor België mag noemen. Koen Maris en Luc Westhovens van BIS-TECHNICS doen de slagkracht van de BIAX machines uit de doeken.

Koen Maris: “BIAX is gespecialiseerd in manuele, vooral pneumatische, slijp- en -verspaningsmachines voor industrieel gebruik. Er zijn nu wel meer fabrikanten op de markt die dat soort toestellen aanbieden, maar wie naar echte high-end kwaliteit op zoek is, komt haast onvermijdelijk bij BIAX terecht.“

Krachtig

Een belangrijk argument is hier zeker de uitzonderlijke prestaties die de machines kunnen voorleggen: zo bevat het productgamma van BIAX pneumatische toestellen die toerentallen halen gaande van 10.000 tot wel 100.000 rpm. En dat is voor de doorsnee merken gewoonlijk wat te veel van het goede. 

BIAX integreert dan ook toptechnologie in zijn producten, Luc Westhovens: “Het hart van de hogetoerentalmachines is niet langer een schoepenmotor. BIAX koos hier voor een onderhoudsvriendelijke turbine-aandrijving, gedragen door robuuste keramiek-staal hybride­lagers.“ Een hoogtechnologische lagering die bovendien voor trillingvrij gebruik garant staat, wat meteen de sleet als gevolg van schadelijke harmonischen voorkomt. Er ontstaat ook veel minder warmteontwikkeling. De belangrijkste randvoorwaarde is hier wel het toepassen van perfect droge, olievrije perslucht. 

Flexibele asverlenging

Inzetbaar

De voornaamste toepassingsgebieden voor de technologie laten zich deels raden: fijn ontbramingswerk, correcties en schuren in onder meer de plaatbewerking. Daarnaast ook de nabewerkingen aan frees- en draaiwerk in zowel de metaal- als kunststofindustrie. Met name de vaak delicate nabewerking van 3D-geprinte werkstukken komt dan in het vizier. 

Veelzijdig

De technologie biedt bovendien extra veelzijdigheid dankzij haakse machines, die ook met bijvoorbeeld schuursponsjes of een stiftfrees kunnen uitgerust worden. Naast het aanbod in rotatieve toestellen, kan men bij BIAX eveneens terecht voor bandschuurmachines, ontbraammachines voor binnencontouren of zones die  machinaal anders moeilijk bereikbaar zijn. Ook vijlmachines, heel gegeerd in onder meer de wapenindustrie, behoren tot het brede gamma. 

Spindel- en robotgereedschap

En neen, hiermee is nog niet alles gezegd. BIAX biedt namelijk ook nog ontbramingstools aan die men op de spindel van een CNC-machine kan plaatsen. Of tools met koppeling voor een robot, zodat men bijvoorbeeld een volledig afbraamtraject met de robot kan voorprogrammeren. Koen Maris: “Een belangrijke case van BIS-TECHNICS, die momenteel prima loopt, is de gerobotiseerde afbraming van de (grote) tandwielkasten van windmolens. Een heel sterk punt van dit robot-opzetstuk is trouwens de mogelijkheid tot deflectie van het gereedschap buiten de aslijn, zodat niet louter werking op 180° mogelijk is. Dit verruimt de toepassingshorizon aanzienlijk.“

Universele schraper

Flexibele asverlenging

Een dit keer volledig elektrische toepassing is een flexibele asextensie waarop men een heel assortiment van toepassingen kan aansluiten. Het principe is vergelijkbaar met wat gangbaar is in de tandheelkunde, en toont zich ideaal voor heel fijn correctiewerk op moeilijk bereikbare zones. 

Schraaptoestellen

Schraaptoestellen worden heel algemeen ingezet bij machinerevisies, wanneer materiaaldiktes op micronniveau moeten worden weggehaald. Het schrapen op zich is weliswaar een oude, gekende techniek waar men voor een aantal specifieke toepassingen alleen nog steeds niet omheen kan. BIAX biedt – hoofdzakelijk – elektrische schraaptoestellen aan die bijvoorbeeld uitermate geschikt zijn om geharde werkstukken mee te fijn-vlakken. Klassiekers zijn onder meer het geharde bed van een freesmachine of ook de slede van een draaibank.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.