NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Instelbare trillingsdempende kotterbaren

Instelbare trillingsdempende kotterbaren

Lange uitsteeklengten bij gereedschappen vormen een uitdaging bij inwendig groefsteken. Dat kan immers problemen veroorzaken door trillingen. Naast een minder goede afwerking van het oppervlak resulteren deze trillingen ook in een kortere standtijd van het gereedschap. De ervaren verspaner kiest daarom bij ongunstige lengte/diameter-verhoudingen voor trillingsdempende kotterbaren. Die maken een trillingsarme bewerking mogelijk, maar kunnen tijdens bepaalde bewerkingen toch nog steeds een opwaartse beweging maken. De Paul Horn GmbH heeft precies dat probleem nu aangepakt en stelt op de EMO in Hannover een kotterbaar voor, die aan de trillingsamplituden aangepast kan worden. De nauwkeurige afstelling van het dempingselement in de kotterbaar maakt een trillingsvrij groefproces mogelijk. Dat resulteert in een betere afwerking van het oppervlak en een langere standtijd van de tool.

De demper bestaat uit een hardmetalen staaf, opgebouwd uit O-ringen. De precieze afstelling ervan gebeurt via een afstelschroef aan de buitenzijde. Daarbij wordt de voorspanning van de O-ringen aangepast. Op die manier kan de kotterbaar precies afgesteld worden op de trillingen die bij elke specifieke toepassing optreden. Horn levert de tools in een lengte/diameter-verhouding van 5x-en 8x-diameter standaard uit voorraad, maar ook grotere verhoudingen zijn op aanvraag als speciaal gereedschap mogelijk. Voor de groefbewerkingen stelt Horn het dubbelzijdige groefsysteem type S224 voor. Het cassettesysteem BK224 zorgt voor een stabiele interface tussen kotterbaar en snijplaat. Deze kotterbaren zijn uitgerust met een interne koelmiddeltoevoer om de proceszekerheid verder te verhogen.

Horn op de EMO 2023 in Hannover

Van 18 tot 23 september a.s. neemt de Paul Horn GmbH deel aan de EMO in Hannover. Bezoekers kunnen er terecht op stand A54 in Hal 5, een ruimte met een oppervlakte van 580 m². Naast andere innovaties en uitbreidingen van het productgamma zullen ook talrijke precisiegereedschappen gedemonstreerd worden. De gereedschappen en processen staan in de schijnwerpers, maar uiteraard staat ook het team van Horn er paraat om bezoekers te ontvangen. Adviseren en ondersteunen – bij de klant of op een beursstand – maakt deel uit van de filosofie van de specialist in gereedschappen. “We zijn ervan overtuigd dat de beste oplossing voor het verspanen steeds weer tot stand komt in nauw overleg met onze klanten. Op de EMO in Hannover kunnen klanten en geïnteresseerden bij ons terecht met hun actuele projecten, thema’s en uitdagingen,” sluit Markus Horn af. “Als fabrikant van precisiegereedschappen moeten we niet alleen de snijkanten onder de knie hebben, maar ook het hele proces tot en met het materiaal.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details