NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Laserlassen als het snel, precies en economisch efficiënt moet zijn
De hoogdynamische scansystemen en innovatieve besturingsconcepten van partner Blackbird Robotersysteme GmbH, in combinatie met het ABICOR BINZEL verkoop- en servicenetwerk, biedt klanten in de automobielindustrie optimale oplossingen en wereldwijde ondersteuning.

Laserlassen als het snel, precies en economisch efficiënt moet zijn

Hoge aantallen, snel geproduceerde lasnaden en de hoogste kwaliteitseisen: welkom bij laserlassen en lasersolderen. Vooral in de automobielindustrie zijn lasers onmisbaar geworden. Van deuren en daken in de carrosseriebouw tot autostoelen, batterijcellen, batterijmodules en statorhairpins van elektrische motoren: op elk domein overtuigen laserverbindingsprocessen met de hoogste precisie, snelheid en economische efficiëntie. Samen met sterke technologiepartners biedt ABICOR BINZEL optimaal op elkaar afgestemde, holistische systeemoplossingen. Van de perfecte las tot procesbewaking en kwaliteitsgarantie.

Bij remote laserlassen worden twee of drie platen samengevoegd en dit zonder het werkstuk zelf aan te raken.

Overal waar de hoge vermogensdichtheid van de laser in snelheid moet worden omgezet om spleten betrouwbaar en economisch te vullen, zijn lasersolderen en laserlassen met toevoegdraad vereist. Voor dergelijke verbindingsprocessen worden gewoonlijk laseroptieken met tactiele naadvolging gebruikt. Deze gebruiken de draadtip als tastsensor om de positie van de laserstraal op de naadrand te handhaven. Door de zijdelingse en axiale aanpassing zijn de positie en de grootte van de laserspot altijd constant uitgelijnd met de draadtip, en wordt lassen of solderen van hoge kwaliteit bij hoge verbindingssnelheden mogelijk gemaakt. Tegelijk is het proces slechts in geringe mate gevoelig voor toleranties bij een veranderende lengte van de componenten. 

Steeds meer fabrikanten gebruiken de technologie van tactiele laserverbindingen en vertrouwen op ABICOR BINZEL als systeemleverancier, servicepartner en kennisleverancier voor draadaanvoer en de bijbehorende systemen. Dit aanbod wordt bovendien voortdurend uitgebreid. De volgende generatie tactiele laseroptiek werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de partner PT Photonic Tools GmbH, en zal binnenkort beschikbaar zijn.

Met de JOSY contactloze optische 3D-inspectie van SmartRay, een snel alles-in-één systeem, kunnen dure kwaliteitsincidenten vermeden en herbewerkingskosten aanzienlijk verminderd worden.

Remote laserscanner

U wil geen risico’s nemen bij het lassen van auto-onderdelen zoals autodeuren, -stoelen en accubatterijen, of u wil voordelige lasergelaste verbindingen met hoge sterkte en betrouwbare stroomoverdracht garanderen bij de productie van accu’s en elektromotoren? Bij remote laserlassen worden twee of drie platen samengevoegd en dit zonder het werkstuk zelf aan te raken (remote = op afstand). De laserstraal wordt geabsorbeerd door het materiaal en omgezet in thermische energie. Na stolling van het lasbad ontstaat een definitieve lasnaad.

De afstand tussen de laser en het werkstuk bedraagt gewoonlijk minstens 300 mm tot 1.000 mm en meer. Het voordeel van remote laserlassen is dat, met elke extra mm afstand tussen de remote laserscanner en het werkstuk, de componenten minder onderhevig zijn aan slijtage. 

Daarnaast biedt het een betere toegang tot het werkstuk en vermindert het risico op botsingen tussen de optiek van de scanner, het werkstuk en het laserlassysteem. De hoogdynamische scansystemen en innovatieve besturingsconcepten van partner Blackbird Robotersysteme GmbH, in combinatie met het ABICOR BINZEL verkoop- en servicenetwerk, biedt klanten in de automobielindustrie optimale oplossingen en wereldwijde ondersteuning. 

De volgende generatie tactiele laseroptiek werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de partner PT Photonic Tools GmbH en zal binnenkort beschikbaar zijn.

Betrouwbare procesbewaking en kwaliteitsgarantie

Om de productkwaliteit en de productieprocessen voortdurend te optimaliseren, de kosten te verlagen en aan de veiligheidseisen te voldoen, zijn holistische oplossingsbenaderingen nodig. Bovendien biedt ABICOR BINZEL ook een selectie van wereldwijd beproefde technologiepakketten voor procesbewaking en kwaliteitsgarantie, zodat aan de hoge kwaliteitseisen in productieomgevingen kan worden voldaan en de economische efficiëntie van laserlassen en -solderen verder kan worden geoptimaliseerd. Of het nu gaat om procesvisualisatie, laserprocesbewaking of lasnaadinspectie, met met de producten van partners Lessmüller Lasertechnik, 4D Photonics en SmartRay speelt u op veilig. 

Zo visualiseert en bewaakt het WELDEYE high-speed camerasysteem van Lessmüller het las- of soldeerproces en ondersteunt het de kwaliteitsgarantie dankzij beproefde algoritmen. Geen enkel defect in de lasnaad wordt door dit ‘oog’ gemist. Met WeldWatcher® van 4D Photonics kunnen defecten in de lasnaad dan weer tijdens het lassen al worden opgespoord, waardoor tijdrovende en dure inspecties aanzienlijk worden gereduceerd. Met de JOSY contactloze optische 3D-inspectie van SmartRay, ten slotte, een snel alles-in-één systeem, kunnen dure kwaliteitsincidenten vermeden en herbewerkingskosten aanzienlijk verminderd worden.     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details