NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Maakbedrijven ontzorgen over de hele waardeketen van de bordenbouw
Sommige klanten verkiezen hun borden zelf te maken, andere laten deze job uitvoeren door de specialisten van Rittal.

Maakbedrijven ontzorgen over de hele waardeketen van de bordenbouw

Samenwerken aan use cases van klanten in het Rittal Application Center

Rittal, wereldspeler op het vlak van behuizingstechniek en IT-infrastructuur, neemt het gloednieuwe Rittal Application Center (RAC) in zijn Belgische hoofdzetel in Lokeren in gebruik. Dit is niet zomaar een demonstratieruimte, maar een live productieruimte waar de machines in de praktijk maatwerk op bestelling uitvoeren. Daar kunnen klanten de expertise van hun team combineren met de knowhow van de zusterbedrijven Rittal en Eplan, als sterke partners voor duurzame besturings- en paneelbouw over de hele waardeketen: van engineering tot inkoop, productie en exploitatie.

Paneelbouw- en schakelmateriaalfabrikanten komen met hun projecten naar het Rittal Application Center, waar samen gezocht wordt naar oplossingen op maat.

“Paneelbouw- en schakelmateriaalfabrikanten komen met hun projecten naar ons Rittal Application Center, waar we dan samenwerken aan oplossingen op maat. Ze krijgen er praktische antwoorden op de meest uiteenlopende technische vraagstukken waarmee ze vandaag te maken krijgen. Uiteindelijk willen we hen helpen om de efficiëntie van hun workflow te verhogen en de kosten te reduceren, zonder in te boeten op het vlak van kwaliteit en nauwkeurigheid”, zegt Mario Van Bever, business development & marketing manager. “Voor die maakbedrijven vormen Eplan en Rittal een unieke one-stop-shop, die zowel de software als de hardware voor de automatisering van hun productieproces in eigen huis heeft. Het softwarehuis focust op engineeringsoftware die toelaat om kastsystemen volledig in 3D uit te tekenen. Wijzelf bieden, naast een uitgebreid gamma van kwalitatieve kastsystemen en behuizingen voor industrieel gebruik, ook verschillende intelligente productiemachines die data uit de software gebruiken voor een bijna volautomatische productie van kastsystemen.”

Bordenbouwers maken ontwerpen met Pro Panel van Eplan. De data uit die tekeningen vormen de basis voor de productie in het Rittal Application Center.

Produceren vanuit 3D-designs

Sommige klanten verkiezen hun borden zelf te maken, andere laten deze job uitvoeren door de specialisten van Rittal. De mechanische bewerkingen en het kableren van de borden nemen immers veel tijd in beslag, en geschikt personeel vinden blijft een grote uitdaging. De engineeringsoftware Pro Panel is een handige tool, waarmee bordenbouwers de binneninrichting van hun kasten zelf kunnen ontwerpen. Alle componenten van Rittal zijn in de software geïntegreerd. De data van de tekeningen worden daarna doorgestuurd naar het Rittal Application Center, als basis voor een productieorder. 

“Onze CNC-gestuurde Perforex-bewerkingsmachines halen alle noodzakelijke parameters voor het boren en tappen van uitsparingen in kasten en montageplaten immers uit de 3D-designs van Eplan. Het enige wat de operator moet doen, is de plaat of deur op de machine leggen en op de startknop drukken”, licht Mario Van Bever toe. “Deze automatisering resulteert in een aanzienlijke tijdbesparing bij het boren en frezen, en garandeert een kwalitatieve afwerking en een nauwkeurigheid die een operator manueel nooit kan bereiken. Met de Secarex-machine worden ook de kabelgoten, kabelgootdeksels en montagerails snel, nauwkeurig en ergonomisch geknipt.”

Geautomatiseerde draadconfectie

Ook bij de draadconfectie neemt de vraag naar automatisering toe. Daarom ontwikkelde Rittal zijn Wire Terminal. Deze machine knipt en bedrukt alle draden op basis van data uit de Pro Panel software, en werkt deze dan af met een adereindhuls. Zo moet de verwerker de draden alleen maar in de kast aansluiten. Efficiënter kan het haast niet. Van Bever stelt: “In de meeste productiebedrijven worden techniekers ingezet om complexe bekabelingsschema’s te kunnen interpreteren. Dankzij de combinatie van onze Wire Terminal met de Smart Wiring oplossing van Eplan kan de assemblage nu ook gebeuren door medewerkers die minder technisch onderlegd zijn, en moet de specialist enkel nog op het einde een laatste controle uitvoeren. Zo wordt veel tijd gewonnen en bieden we uiteindelijk een oplossing voor het nijpende personeelstekort in onze huidige maakindustrie.”

De koeling van kasten blijft een groeimarkt en daarom omvat het gamma van Rittal een groot aantal mogelijke koeloplossingen met lucht of water.

Verhoogde efficiëntie en productiviteit

De manager gaat nog verder: “Automatiseren leidt ontegensprekelijk tot een verhoogde efficiëntie en productiviteit. Maar we weten ook dat kleinere maakbedrijven naar ruimte en/of budget vaak niet de mogelijkheden hebben om de stap te zetten. Dan kunnen ze een beroep doen op onze experts en hun kasttekeningen naar het Rittal Application Center doorsturen. Het is geenszins de bedoeling om een concurrent van onze klanten te worden. We staan ook enkel in voor de bordenbouw.     

We willen alleen maar ondersteuning bieden door hen toe te laten toch bepaalde aspecten van hun productieproces te automatiseren. Service staat centraal in alles wat we doen.”

Met de Secarex-machine worden ook de kabelgoten, kabelgootdeksels en montagerails snel, nauwkeurig en ergonomisch geknipt.

Gericht innoveren

Rittal blijft intussen zijn producten, machines en softwareoplossingen verder optimaliseren. Aan de basis van die doorontwikkelingen ligt een goede communicatie met de klanten. Zo luistert het team in België naar de bordenbouwers en andere verwerkers om te horen wat er goed werkt en wat er nog verbeterd en toegevoegd kan worden. Die informatie geven ze door aan het R&D-team in Duitsland. Getuige daarvan zijn de nieuwe ATEX-kasten, die minder breed zijn dan andere types, en het Hygienic Design, dat producten ideaal maakt voor onder meer de voedingsindustrie en de farmaceutische sector. 

“De koeling van kasten blijft eveneens een groeimarkt. Als het te warm wordt, dan werkt het systeem helemaal niet meer, of toch niet meer zoals het zou moeten. Daarom bieden we een groot aantal mogelijke koeloplossingen met lucht of water. Onze TopTherm ventilatoren, gemonteerd zonder gereedschappen, zorgen voor koeling door de warmte uit de kast te blazen of af te zuigen. Het gamma omvat ook een nieuwe generatie dakventilatoren en schuiflade-ventilatoren voor directe inbouw in het 19”-niveau. Dankzij de permanente luchtcirculatie in de kast kunnen er geen warmtenesten ontstaan. Er zijn ook warmtewisselaareenheden voor wand- of dakopbouw met twee gescheiden luchtcirculaties. Het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitencirculatie bepaalt de af te voeren hoeveelheid warmte. Uiteraard kan er ook efficiënt gekoeld worden met lucht/water-warmtewisselaars. De TopTherm – en Blue e(+)-chillers bieden een centrale en economische afkoeling van het koelwater en voorzien daardoor onder andere lucht/water-warmtewisselaars van gekoeld water”, zegt Mario Van Bever. 

“Tot slot leveren we oplossingen voor integratie in IT-toepassingen: racks, stroomverdeling, koeling… Dat gaat van eenvoudige installaties tot de meest complexe projecten met verschillende compartimenten. Datacenters, bijvoorbeeld, bedienen vaak meerdere klanten met elk hun eigen behoeften. Eén rack kan daardoor opgedeeld zijn in verschillende compartimenten, die deels voor de ene klant en deels voor een andere zijn. Een perfect resultaat is dan ook alleen maar mogelijk als onze medewerkers eerst goed naar de klanten luisteren en dan pas het hele proces doorlopen om de klanten te ontzorgen – van a tot z.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details