NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Mens en machine als troeven bij onestopshop voor het fijnere plaatwerk
Bij Lesage beheersen ze het métier van het lassen als geen ander. Ze investeerden recent in laserlassen en er werd een CO-lasrobot geïnstalleerd.

Mens en machine als troeven bij onestopshop voor het fijnere plaatwerk

Plaatbewerking voor dunne metaalplaten: dat is al jaren de core business van Lesage Metaalconstructie. Het familiebedrijf is door de jaren heen geëvolueerd naar een industrieel toeleverancier van vooral het fijnere, veelzijdige plaatwerk. Zelfs de meest complexe onderdelen en constructies worden probleemloos geproduceerd. Achter de baseline ‘Masters in Metalworks’ schuilt dan ook een specialist die zoveel mogelijk in eigen huis uitvoert en focust op een langetermijnrelatie met zijn klanten. Een enthousiast team van gekwalificeerde medewerkers en een up-to-date machinepark spelen een belangrijke rol. In het laatste jaar werd geïnvesteerd in een nieuwe bewerkingsmachine, een systeem voor laserlassen en een CO-lasrobot.

De directie investeerde vorig jaar in een nieuwe aluminiumbewerkingsmachine voor werkstukken tot 6 meter.

De geschiedenis van dit metaalbewerkingsbedrijf gaat terug tot de jaren 30 van de vorige eeuw, toen Nestor Lesage in Otegem met zijn smidse startte. Intussen zet de vierde generatie met Kim Lesage, zijn zus Lies en haar man Mike Bartholomeus sinds 2021 het succes­verhaal verder. 

“Dat doen we uiteraard niet alleen. We kunnen rekenen op een team van meer dan vijftig gekwalificeerde medewerkers, die elke dag klaar staan om klanten de hoogste kwaliteit in product en service te garanderen”, vertelt Mike Bartholomeus. “We hebben een uitgebreide studie gemaakt en een meerjarenplan opgesteld om de groei van het bedrijf te kunnen bestendigen. Ons ervaren personeel is daarbij een heel belangrijke troef. Het is immers niet evident om technisch geschoold personeel te vinden, maar gelukkig hebben we een loyaal team, dat geen enkele uitdaging uit de weg gaat.”

Lesage is uitgegroeid tot een vooraanstaande specialist in het fijnere, veelzijdige plaatwerk.

Investeren in bewerkingsmachine en lassystemen

Klanten komen bij Lesage met ideeën. In sommige gevallen gaat dat om eenvoudige modellen, waarvan een tekening bij de klant voorhanden is. Veelal krijgen de productontwerpers echter complexere onderdelen en constructies op hun bord, waarvoor ze dan met behulp van geavanceerde 3D-tekenpakketten een realiseerbare oplossing moeten ontwikkelen. Zodra de klant een ontwerp goedkeurt, start de productie. 

Bijna alle bewerkingen kunnen in eigen huis uitgevoerd worden. Bij Lesage worden platen van staal, aluminium en roestvrij staal, maar ook van cortenstaal, zink, rood koper of messing in verschillende afmetingen bewerkt. Daarvoor beschikt de firma over een uitgebreid hoogtechnologisch machinepark. Verder beheersen ze als geen ander het métier van het lassen. De vakbekwame medewerkers hebben alles onder de knie: robot-, halfautomatisch-, TIG-, MIG-, punt-, stomp- en stiftlassen. De lasrobot omvat vier werkstations en heeft een bereik van 12 meter. In het najaar van 2022 werd geïnvesteerd in het laserlassen, en dit voorjaar werd de lasafdeling versterkt met een CO-lasrobot. Er wordt ook in-house gelakt. Op de site is er immers een industriële poederlakkerij, waar stukken tot maar liefst 12 meter van kleur voorzien kunnen worden. Is er dan toch nog iets wat ze niet zelf doen, dan wordt er met vaste kwalitatieve partners samengewerkt om klanten de beste service te garanderen.

In de industriële poederlakkerij kunnen stukken tot maar liefst 12 meter van kleur voorzien worden.

“We zijn ervan overtuigd dat naast het personeel ook het machinepark een cruciale rol speelt als we kwaliteit willen garanderen en concurrentieel willen blijven. De laatste jaren hebben we dan ook fors geïnvesteerd in onder meer geautomatiseerde lasersnij- en ponsmachines, een automatisch platenmagazijn, twee plooirobots en semi-automatische lasapparatuur. Vorig jaar namen we ook een CNC-bewerkingsmachine van elumatec voor profielen tot 6 meter in gebruik. We zijn ook gestart met laserlassen, waardoor we bij ons fijn plaatwerk een mooi lasresultaat bekomen zonder extra nabewerking”, licht Bartholomeus toe. “Deze investeringen laten ons toe om onze marktpositie verder te versterken. Daarnaast passen ze perfect bij onze visie om een nog betere service te garanderen. We streven er immers naar dat klanten slechts één aanspreekpartner voor hun volledige project hebben, wat de ­efficiëntie, leverbetrouwbaarheid en kwaliteit ten goede komt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details