NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
“Met de hangbaan-straalinstallatie kunnen bedrijven veel tijd en kosten besparen”
De hangbaan-straalinstallatie neemt in elk geval veel werk uit handen.

“Met de hangbaan-straalinstallatie kunnen bedrijven veel tijd en kosten besparen”

“Er is een groeiend tekort aan technici. Dat weet inmiddels iedereen. Het wordt daardoor steeds lastiger om werknemers te vinden die zwaar, repetitief of onaangenaam werk willen uitvoeren. Gelukkig zijn er moderne technologieën die steeds meer taken of bewerkingen kunnen overnemen. Zo kan ook het stralen van metalen onderdelen worden geautomatiseerd. Het lost niet alleen het tekort aan personeel op, maar bespaart bedrijven ook veel tijd en geld, terwijl een hoge kwaliteit is gegarandeerd”, zegt Maikel van Orsouw van Rösler, totaalaanbieder voor oppervlaktetechniek. 

Van Orsouw noemt meteen een aantal voordelen van een hangbaan-straalinstallatie van Rösler (RHBD) waar het stralen geautomatiseerd plaatsvindt. “Het zijn de werkpaarden onder de straalinstallaties. Ze verwijderen moeiteloos walshuid, ze ontroesten, ontlakken, ruwen op en ontzanden betrouwbaar, flexibel, snel en krachtig. We merken dat hangbaan-straalmachines doorgaans worden gebruikt in gieterijen, smederijen en in de staalbouw, waar zware of grote werkstukken en massieve stalen onderdelen moeten worden bewerkt. De operator hangt de werkstukken op aan dwarsbalken, waarna in de straalinstallatie de bewerking op de onderdelen plaatsvindt. Ondertussen heeft hij zijn handen vrij om weer andere taken uit te voeren. Aangezien de hangbaan-straalinstallatie twee banen heeft, kan hij bijvoorbeeld de volgende bewerking voorbereiden.”

Proces in doorloopstralen.

Nooit een slechte dag

Hangbaan-straalinstallaties worden doorgaans gebruikt voor het verwerken van delicate werkstukken die niet over elkaar heen kunnen tuimelen, maar ook zware en grote onderdelen met complexe vormen zijn geen probleem. “Wie denkt dat de installatie niet alle hoekjes meeneemt, heeft het mis. Het straalmiddel kaatst via via overal tegenaan, waardoor geen enkel stukje over het hoofd wordt gezien. Dit leidt tot een betrouwbare en constante hoge kwaliteit. De machine heeft nooit een slechte dag.”

Turbine.

Minimum aan slijtage

Maar wat is dan het geheim van de smid? “De machine heeft minimaal twee – afhankelijk van de afmetingen van de straalruimte – krachtige turbines die elk 150 kg aan straalmiddel per minuut afgeven. Ze zijn optimaal geplaatst rond de straalkamer om een maximale prestatie met een minimum aan slijtage te kunnen garanderen.” Minimale slijtage is een belangrijk aandachtspunt. “Daarom zijn de straalkamers vervaardigd uit mangaanstaal (min. dikte 6 mm) en met extra mangaanstalen platen (van min. 10 mm dik) uitgerust, wat voor een optimale slijtagebescherming zorgt.” Het straalmiddel wordt volautomatisch teruggevoerd naar het media-recyclingsysteem. Hier zorgt een extra brede cascadereiniger voor een gelijkmatige verdeling voor reiniging ervan.

Beter eerder gedaan

Sommige bedrijven die al jaren ervaring hebben met handmatig stralen, staan in het begin enigszins sceptisch tegenover automatiseringsmogelijkheden, zegt Van Orsouw. “Toch blijkt in de praktijk dat bedrijven die éénmaal in een hangbaan-straalinstallatie geïnvesteerd hebben, niet meer terug willen naar de oude situatie. Sterker nog, we horen regelmatig reacties van klanten dat ze het jammer vinden dat ze zolang hebben gewacht en beter al veel eerder een hangbaan-straalinstallatie hadden moeten aanschaffen.” 

Proces in taktstralen.

Volledig geautomatiseerd

De hangbaan straalinstallatie neemt veel werk uit handen. “Maar nog meer automatiseren is ook mogelijk”, legt Van Orsouw uit. “Het is namelijk mogelijk om deze installatie te integreren in een groter geheel, zodat het hele proces – van reiniging, drogen, stralen tot nabewerken – wordt geautomatiseerd. We verwachten dat dit in de toekomst nog sterk aan belang zal winnen. Bedrijven in België kunnen hiermee hun concurrentiepositie verstevigen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details