NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Nieuwe afdeling moet vraag naar automatisatie afdekken
De eigen robotsystemen van Q-Fin maken een volledige ontzorging van handling mogelijk.

Nieuwe afdeling moet vraag naar automatisatie afdekken

Ook de machines die gesneden plaatdelen ontbramen, afronden en finishen, maken binnenkort deel uit van de geautomatiseerde productielijnen in de plaatbewerking. Een trend die ook specialist Q-Fin niet is ontgaan. De machinebouwer besloot er zelfs een nieuwe afdeling voor op te richten: Q-Fin Handling Solutions.

Voor Q-Fin is 2023 een bijzonder jaartal. Het bedrijf viert dit jaar namelijk zijn 10-jarig bestaan. Een existentiële mijlpaal die het begin inluidt van een nieuw tijdperk, waarin volop wordt ingezet op digitalisering en automatisering van de maakindustrie. In maart dit jaar werd bij Q-Fin gestart met de bouw van een tweede bedrijfspand, dat het onderkomen van Q-Fin Handling Solutions zal worden. Het nieuwe pand moet zo een centrale ontmoetingsplek worden voor klanten, partners en medewerkers, waar de nieuwste technologieën en producten worden ontwikkeld en getoond. 

Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines automatiseren. Anton Bax is eigenaar van Q-Fin, en benadrukt de noodzaak hiervan: “We willen onze trouwe gebruikers van Q-Fin machines naar handling toe maximaal, zo niet volledig ontzorgen door het oppakken van de onderdelen, het bewerken in de machine en tenslotte het afleggen helemaal voor onze rekening te nemen”. 

Op die manier wil Q-Fin meer dan 80 procent van het hele spectrum van plaatdelen automatisch kunnen beladen en ontladen.

De ontbraammachines van Q-Fin zijn softwarematig al volledig uitgerust voor automatisatie.

Softwarematige integratie

Concreet komt dit neer op voorzieningen als robots, omkeerstations, terugvoerbanden en tilhulpen. Minstens zo belangrijk is zeker ook de softwarematige integratie in het productieproces van de klant. Een voorwaarde daarvoor is dat de ontbraammachines softwarematig helemaal kunnen worden ingesteld. De Q-Fin machines zijn hiervoor bijvoorbeeld al uitgerust. Inmiddels is er ook een applicatie ontwikkeld om de koppeling te maken met alle gangbare ERP-pakketten. Bax: “Zo’n koppeling is niet zo interessant als je alleen maar een robot hebt die de machine belaadt, omdat zulks weinig data oplevert. Maar het wordt wel interessant wanneer 3D-vision camera’s het hele ontbraamproces sturen, monitoren en vervolgens de netto bewerkingstijd in de ontbraammachine kunnen terugkoppelen.”

Nieuwste laser visioncamera

Meteen één van de aspecten waarop Q-Fin Handling Solutions haar focus legt. Samen met een aantal partners zijn al een grote en een kleine cel ontwikkeld die allebei operationeel zijn. Deze cellen maken gebruik van de nieuwste 3D vision camera’s, die de producten op een pallet herkennen en daarmee zorgen voor de informatie die nodig is om het hele proces te sturen. Op het gebied van visietechniek is Q-Fin overigens een samenwerking aangegaan met Affix Engineering in Best. Dit betekent dat in de automatisering van het ontbraamproces de nieuwste laser visioncamera van het Duitse Mech-Mind wordt toegepast. Affix zal als dealer Q-Fin exclusief ondersteunen bij de toepassingen in de ontbraamwereld.

Inno-Metaal en VDL Technics

Bovendien heeft de ontbraamspecialist zich verzekerd van de samenwerking met twee launching customers die bereid zijn deze nieuwe oplossingen mee te ontwikkelen: VDL Technics in Boxtel en INNO-metaal in Eind­hoven. “Een kracht van ons als kleine OEM’er is dat we de ontwikkeling van deze oplossingen helemaal zelf ter hand nemen”, aldus Bax. “We werken samen met diverse partijen en krijgen daardoor de koppeling van onze oplossingen met de productiesystemen van klanten heel snel gerealiseerd.”     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details