NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Precisiegereedschappen als extra troef om het verschil te maken
De hoofdzetel van Horn in Tübingen.

Precisiegereedschappen als extra troef om het verschil te maken

Blijven investeren in faciliteiten, machines en mensen

Maakbedrijven willen hun klanten steeds de hoogste kwaliteit garanderen. Ze investeren daarvoor in mensen en machines, maar ook in hoogwaardige gereedschappen. Paul Horn GmbH is een ideale partner. Het familiebedrijf uit het Duitse Tübingen ontwikkelt en produceert al sinds 1969 precisiegereedschappen die uitblinken door hun innovatieve technologie, uitstekende prestaties en ongekende betrouwbaarheid. Ondanks de sterke reputatie in de markt rusten ze bij de fabrikant niet op hun lauweren en zetten fors in op ontwikkeling en optimalisatie van producten en processen.

Dit is slechts een deel van de vele precisiegereedschappen in het gamma van Horn.

De gereedschappen van Paul Horn GmbH worden ingezet bij bedrijven in de automobielindustrie, chemie, ruimtevaart, medische technologie, gereedschaps- en matrijzenbouw, en dat in zeventig landen, op alle continenten. Naast 25.000 standaardgereedschappen leverde de fabrikant van hardmetalen gereedschappen intussen meer dan 150.000 speciale oplossingen aan zijn klanten. Het familiebedrijf uit Tübingen, opgericht in 1969, is dan ook uitgegroeid tot een technologisch toonaangevende producent van precisiegereedschappen voor veeleisende verspanende bewerkingen. Horn produceert zowel in zijn hoofdkantoor als in Engeland, Italië, Tsjechië en de VS. In 2022 bedroeg de omzet in Duitsland 200 miljoen euro, wereldwijd ongeveer 300 miljoen euro. De firma telt 1.500 medewerkers, waarvan 950 in Duitsland. Paul Horn is daarmee de grootste industriële werkgever in Tübingen en biedt ook vijftig stageplaatsen aan.

De kerncompetenties steunen op vier pijlers: een R&D-afdeling, een coatingtechnologie, een hardmetaalproductie, en de productietechnologieën. In het voorjaar van 2018 werd een afdeling voor additive manufacturing met 3D-printprocessen (selective laser melting) opgestart. Horn beschikt in totaal over 30.000 m² aan productiefaciliteiten (inclusief Horn Hartstoffe GmbH), waar precisiegereedschappen en accessoires vervaardigd worden voor de meest uiteenlopende toepassingen: insteken, axiaal steken, afsteken, groeven, draaien, bewerken van buizen, schroefdraad snijden en frezen, modulair frezen, hoek-, groef- en schijffrezen, vlakfrezen, high feed milling, aanschuinfrezen, radiusfrezen, hoogglansfrezen, boren, ruimen… en nog veel meer. De productiehallen zijn relatief recent gebouwd en zijn uitgerust met een up-to-date machinepark. De productieprocessen worden continu bijgestuurd en geoptimaliseerd om steeds de hoogste kwaliteit en de beste service te garanderen. Horn produceert bijvoorbeeld jaarlijks vele miljoenen snijplaten, in loten van gemiddeld 100 stuks, met een automatiseringsgraad tot 97 procent.

Horn investeerde door de jaren heen fors in zijn faciliteiten en mensen. Dat toont ook dit beeld in de ultramoderne slijperij.

Gekwalificeerde vaklui zelf opleiden

Paul Horn GmbH investeert ook fors in opleiding. Zo werd in de gebouwen een ruimte met een oppervlakte van 1200 m² voorzien om mensen op te leiden tot industrieel monteur of technisch productontwerper. Daarvoor kunnen ze gebruikmaken van moderne CNC-machines. Ook een omscholing tot machine- en installatieoperator is mogelijk. In samenwerking met de DHBW Stuttgart Campus Horb kan bij Horn ook een duale opleiding werktuigbouwkunde met focus op ontwerp, ontwikkeling en productietechnologie gevolgd worden. Daarnaast organiseert de gereedschapsfabrikant in de Horn Academy opleiding en bijscholingen voor klanten en medewerkers. Ook evenementen, zoals de gekende Technologiedagen van de fabrikant, worden door deze Academy georganiseerd. 

Het Supermini-systeem werd aangevuld met de variant Type 105.

Een bedrijf in beweging

CEO Lothar Horn investeerde de afgelopen jaren in de realisatie van moderne, nieuwe productiehallen. In 2011 werd een gebouw van ongeveer 5.000 m² gerealiseerd, waardoor alle bewerkingen voor de productie van hardmetalen gereedschappen in eigen huis kunnen gebeuren. Sinds 2013 produceert die fabriek ook producten voor derden. In 2016 nam Paul Horn GmbH zijn intrek in een bijkomend gebouw van 20.000 m², waarvan 12.000 m² voor productie. In 2022 werden nieuwe investeringen voor een bedrag van zowat 17 miljoen euro doorgevoerd. Markus Horn, de zoon van Lothar, maakt sinds 2018 deel uit van de directie, waardoor de derde generatie nu mee de leiding heeft over het familiebedrijf. Matthias Rommel werd in november 2018 aangesteld als technisch directeur.   

Drang naar innovatie

Horn blijft intussen fors investeren in de ontwikkeling van nieuwe en de optimalisatie van bestaande gereedschappen en technologieën. Zo werd het Supermini-systeem aangevuld met de variant Type 105, die een precisiegeslepen spaanvlak heeft, speciaal voor het ultrafijn bewerken van boringen. Horn ontwikkelde ook een nieuw volhardmetalen frezenprogramma met de varianten DSH-PR en DSR voor gebruik bij roestvaste materialen in de voedingssector, de chemie en de farmaceutische industrie, maar ook in de precisiemachinebouw en bij de productie van horloges. Verder is er ook het M475 groef- en scheidingsfreessysteem met basislichamen uit voorraad leverbaar als schijf-, opsteek- en opschroeffrezen. De snij- en groefbreedte is naar keuze 3, 4, 5, 6 en 8 mm. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de drang naar innovatie bij Horn.   

In memoriam Lothar Horn
‘Stilstaan is geen optie’ – dat was het motto van managing director Lothar Horn, die in februari 2023 op 66-jarige leeftijd overleed. Hij was een technologieliefhebber en bedrijfseconoom, die in 1991 in dienst trad bij het bedrijf van zijn ouders. Op 1 januari 1995 werd hij algemeen directeur en vier jaar later creëerde hij nieuwe productie- en administratie­faciliteiten en een demonstratie-, onderzoeks- en ontwikkelingscentrum bij de hoofdzetel in Tübingen. Daar werden voor het eerst alle bedrijfsprocessen op één locatie gecombineerd, inclusief een coatingcentrum. Zoals uit de reportage blijkt, bleef hij continu investeren in de groei van de firma en de uitbreiding en optimalisatie van faciliteiten en machines. Naast ­productie en administratie besteedde hij ook veel aandacht aan kwalificatie en opleiding. De Horn Academy is daarvan het bewijs, een investering in mensen. Die waren voor Lothar Horn altijd minstens even belangrijk als technologie en moderne processen. 

Lothar Horn was een belangrijke figuur in de markt. Hij was immers ook tien jaar lang – tot 2019 – voorzitter van de Vereniging van Precisiegereedschappen, en Hal 10 van de Stuttgart Trade Fair draagt zijn naam. Op de vakbeurs Moulding Expo in Stuttgart gaf een jury van experts hem in 2021 de eremedaille voor gereedschap en matrijzen. Deze eer komt toe aan personen die als pioniers en visionairs baanbrekende signalen gegeven hebben en een rolmodel zijn. Eén ding is duidelijk: zijn visie werkte, want Horn is onder zijn leiding uitgegroeid tot marktleider op het vlak van precisiegereedschappen. Een van zijn gekende uitspraken was: “Geen auto rijdt, geen vliegtuig vliegt en geen kunstgewricht kan door artsen ingebracht worden zonder dat er precisiegereedschappen gebruikt worden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details