NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Probleemloos diepgatboren in staalsoort met hoge hard- en slijtvastheid
Master Steel Deep VHM-diepgatboor. Door ongelijke spoed van spaangroeven, geleidingringen en extra geleidingsfasen zijn boren zeer precies en zorgen voor maximale proceszekerheid.

Probleemloos diepgatboren in staalsoort met hoge hard- en slijtvastheid

Nieuwe staalsoorten vergen aangepast gereedschap. Dit ondervond Viavorm te Geraardsbergen, gespecialiseerd in precisie­metaalbewerking en -matrijzen aan den lijve. De oplossing vond het familiebedrijf bij Hoffmann Group. 

“Voor een nieuwe spuitgietmatrijs die onze klant wenste, was het noodzakelijk om in de vormdelen koelkanalen te boren. Onze klant vroeg te werken met staalsoort 1.4112. Dit materiaal is op dit moment nog vrij nieuw. Nog niet alle staalleveranciers kunnen het leveren. De verwachting is echter dat dit type staal in de toekomst veelvuldig zal worden toegepast in de matrijzenbouw omwille van de bijzondere eigenschappen”, legt Bjorn Lison, medevennoot van Viavorm uit. 

Boren van vormdeel voor spuitgietmatrijs, bij firma Viavorm. Dit in staal 1.4112

Hoge hard- en slijtvastheid

De staalsoort 1.4112 bevat bijna 20% chroom, is corrosiebestendig en heeft een ongewoon hoge hard- en slijtvastheid. “Tijdens het boren van de eerste gaten in dit materiaal constateerden we een uitzonderlijk hoge slijtage van reguliere boren. Na het boren van een viertal gaten was deze al aan vervanging toe. Vandaar zochten we naar een andere oplossing”, zegt Lison. Het ging hiervoor te rade bij Hoffmann Group. 

Master Steel DEEP-programma

Carlos Cappelle, verspaningsspecialist bij Hoffmann Group legt uit. “Ook voor ons was de materiaal­soort vrij nieuw. In ons hoofd­kantoor in Duitsland hebben we een databank met snijgegevens voor verschillende soorten materialen, maar staalsoort 1.4112 stond nog niet in deze databank. Toch dachten we meteen dat een specifieke, nieuwe boor in ons assortiment uitkomst kon bieden. Met ons nieuw ‘Master Steel DEEP’ programma beschikken we over geïnnoveerde diepgatboren die onze concurrenten voorlopig niet kunnen aanbieden. Drie zaken zijn van belang voor een goed boorproces bij diepgatboren: efficiënte koeling, de geleiding van de boor en de spaan­afvoer. De geleidingsringen zorgen voor een betere geleiding en een betere koeling aan de top van de boor. Mede hierdoor is het boren van kruisboringen met deze boor ook mogelijk. Er is wel een bepaalde druk nodig, maar dit was bij Viavorm geen probleem. De dynamische spiraalgroef die ook is gepolijst, zorgt daarnaast voor een betere en snellere spaan­afvoer. Dit alles samen zorgt voor een hoger verspanings­volume en een veel betere standtijd.”

Diepgatboren in onderdeel matrijs, met interne koeldruk van 80 bar.

Positieve resultaten

De specifieke boor en hoge snijgegevens werden aan Viavorm voor­gesteld. Lison: “In eerste instantie was ik enigszins sceptisch dat de getoonde resultaten effectief in de praktijk zouden kunnen worden gehaald. Carlos bood onmiddellijk de support aan om aanwezig te zijn bij het boren van de onderdelen. In samenspraak met de operator werd de boor geplaatst en zagen we meteen positieve resultaten na de eerste boring.” Cappelle vult aan: “Door naar het spanen- en slijtagebeeld te kijken, was een kleine bijsturing nodig voor verdere optimalisatie. Zo hebben we de snijsnelheid wat verlaagd om de wrijving te reduceren en werd de voeding verhoogd. Het boren van de rest van de gaten – 80 in totaal, 300 mm diep – gebeurde met deze bijgestuurde condities zonder problemen met één boor.”

Duurzame samenwerking

Lison: “We werken al jaren samen met de Hoffmann Group. Via hun online shop is het heel eenvoudig om juiste producten te bestellen die door een grote voorraad snel kunnen worden geleverd. Ze leveren echter niet alleen producten, maar bieden ook technische ondersteuning en kijken daarbij niet op een uurtje. Dat het proces goed verloopt heeft niet alleen bij ons maar ook bij hun prioriteit. En dat leidt niet alleen tot tevredenheid maar tot een lange duurzame samenwerking.”

Carlos Cappelle, verspaningsspecialist bij Hoffmann Group

Databank

Uiteindelijk zijn de snijgegevens van Viavorm ver­zameld, zodat de relevante gegevens in de data­bank van de Hoffmann Group in Duitsland konden worden op­genomen. Cappelle: “Onder­tussen hebben we al heel wat meer klanten kunnen helpen met het Master Steel DEEP programma. We halen er iedere keer goede resultaten mee. Onze ervaring bij klanten als Viavorm leidt ertoe dat we oprecht kunnen zeggen dat we een product in handen hebben waarmee de concurrentie ver achter ons laten.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details