NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Pushing the Edge
Het team van Q-Fin is iedere dag bezig om de machines beter en sneller te maken.

Pushing the Edge

Q-Fin Quality Finishing Machines helpt bedrijven die klaar zijn om aan de slag te gaan met Industrie 4.0. Bedrijven die zich willen onderscheiden van de rest. De Nederlandse machinebouwer ontwikkelt, bouwt en levert oplossingen voor het ontbramen, afronden en finishen van metalen plaatdelen. 

De ontbraammachines van Q-Fin zijn speciaal ontworpen om precisie, kwaliteit en efficiëntie te leveren, met als ultiem doel de output van de klant te maximaliseren. Om dit waar te maken, zorgen ze daarnaast voor efficiënte handling, inzicht in performance en hoge betrouwbaarheid. Anton Bax, eigenaar van Q-Fin Quality Finishing Machines: “Innovatie zit in ons bloed. Elke dag werkt ons team eraan om ervoor te zorgen dat onze machines beter en sneller werken.” Innovatie is een onmisbare pijler, benadrukt hij, constante vernieuwing is wat klanten van hem en zijn team verwachten. “Pushing the Edge”, zoals Bax het noemt. Daarom gingen ze in Bergeijk aan de slag, niet alleen om te voldoen aan de verwachtingen van de markt, maar vooral ook om deze te overstijgen.

Met de afdeling Q-Fin Handling Solutions gaat Q-Fin totaaloplossingen aanbieden voor het volledig automatisch ontbramen, afronden en finishen van plaatdelen.

SER1200 Multibrush

Zo was er onder meer een groeiende vraag naar een 2+ mm radius op producten tot 1.200 mm breed, en de wens voor een richtingloze finish. Q-Fin heeft deze vraag bewust meegenomen in de ontwikkeling van een alles-in-één machine, waarvan de eerste exemplaren inmiddels bij klanten in Nederland en Duitsland zijn geplaatst. 

In de SER1200 Multibrush sturen twintig motoren in totaal vijf bewerkingsstations aan. Dit leidt tot een geautomatiseerd proces voor elke toepassing. Niet alleen het ontbramen, maar indien van toepassing ook het verwijderen van de oxidehuid, het afronden met een radius van twee millimeter, en het aanbrengen van de gewenste finish, richtingloos of in lijn geslepen. Dit maakt de SER1200 volgens Bax tot een complete machine, die zeer weinig werk van de operator vergt. “De operator kan een productiesheet uit het ERP-systeem halen, de bijbehorende QR-code scannen en daarmee het programma instellen. Bijna alles is dan geautomatiseerd: elke bewerking is voorgeprogrammeerd met haar eigen parameters, de machine kalibreert zichzelf.”

Door het Qonnect+ platform kunnen de machines vanuit het ERP worden aangestuurd.

Q-Fin Handling Solutions

Achter het hoofdkantoor van Q-Fin in Bergeijk is de nieuwbouw voor de nieuwe afdeling Q-Fin Handling Solutions in volle gang. Eenmaal dit tweede pand is opgeleverd, zal het bedrijf hier diverse opstellingen presenteren die de afhandeling van het machinaal ontbramen, afronden en finishen van plaatdelen automatiseren. De machines van Q-Fin zijn hierop al volledig voorbereid. De software is zo geavanceerd, dat alle stations op afstand bestuurbaar zijn en de slijtage van de borstels kan worden gecompenseerd.

Q-Fin Handling Solutions is ontwikkeld met als doel de gebruikers te ontzorgen. “We willen graag totaaloplossingen bieden voor het oppakken van de plaatdelen, ontbramen, afronden en finishen in de machine en deze vervolgens weer neerleggen”, aldus Bax.

Industrie 4.0

Om nog verder te excelleren in de automatisering, is het nodig om naast apparaten als robots, draaistations, retourbanden en hefhulpmiddelen ook het ontbraamproces en de handling softwarematig in het productieproces van de klant te integreren. Een eerste voorwaarde hiervoor is dat de machines volledig softwarematig kunnen worden ingesteld. De Q-Fin machines zijn hierop al voorbereid en klaar voor Industrie 4.0.

Qonnect+ platform

Samen met Motivate uit Tilburg ontwikkelde Q-Fin het Qonnect+ platform. Hiermee is een koppeling tussen de machines en alle gangbare ERP-pakketten mogelijk, zodat de machines vanuit ERP kunnen worden aangestuurd. Qonnect+ kan ook worden gekoppeld aan alle andere software- en hardwaresystemen in de productie, zoals aan AGV’s die de plaatwerkdelen aanleveren en transporteren. Bax: “Onze oplossingen zullen betrouwbaar functioneren. Dat weten wij al. Nu is het aan de klanten om in hun ERP-systeem de programma’s te definiëren die onze machines moeten draaien.” Kortom, Q-Fin is klaar voor de toekomst en nodigt graag potentiële klanten uit in Bergeijk om zelf te komen testen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details