NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Slimme robot die zelf zijn laspad bepaalt
In plaats van elk laspunt individueel aan te leren, moet de operator de robot enkel nog naar zijn startpositie brengen. De rest wordt door de technologie gedaan.

Slimme robot die zelf zijn laspad bepaalt

Tijdens de komende editie van Schweissen & Schneiden, de belangrijkste beurs wereldwijd voor verbindings-, snij- en oppervlaktetechnologie, zal TRUMPF een robot tonen die sensoren gebruikt om zijn eigen laspad te programmeren. De robot doet daarvoor een beroep op TRUMPF’s nieuwe slimme technologie om de lasnaad te volgen, Smart Seam Tracking. De hightech machinefabrikant uit Ditzingen ontwikkelde die in nauwe samenwerking met het Fraunhofer Instituut voor Manufacturing, Engineering & Automation IPA. “Eigenlijk hebben we een manier ontwikkeld waarop de robot zichzelf kan programmeren”, vat TRUMPF R&D manager Sven Klingschat het samen. Vanuit de kop van de lastoorts berekent de sensor automatisch het laspad voor elk deel.

Met Smart Seam Tracking van TRUMPF berekent de robot zijn eigen laspad.

Bij traditionele lasrobots moeten de operatoren elk nieuw laspunt in de software programmeren, als ze de robot van richting willen doen veranderen. Een proces dat bijzonder tijdrovend is, zeker wanneer het complexe stukken betreft met veel bochten en hoeken. Gelukkig maakt het nieuwe lasnaadvolgsysteem Smart Seam Tracking dit proces een heel stuk eenvoudiger. Het enige wat de gebruiker nog hoeft te doen is de lasrobot in de startpositie plaatsen. De technologie doet dan de rest. Met behulp van de sensor stippelt de robot automatisch zijn laspad uit. De systeemsoftware berekent in een handomdraai de laspunten en genereert een lasprogramma voor het stuk in kwestie. In een paar seconden is de robot klaar om met zijn karwei te binnen. Een oplossing die het veel makkelijker maakt om de robot te programmeren. 

“Het proces neemt nog slechts seconden in beslag, zelfs voor complexe stukken zoals spiraalbogen. En het vereist geen raketgeleerde aan de knoppen”, verzekert Klingschat. Meer nog, dankzij de intuïtieve gebruikersinterface kunnen heel wat lastaken uitgevoerd worden, zoals afdichtingen of identieke lasnaden leggen.

De lasrobot kan binnen een paar seconden geprogrammeerd zijn, zelfs voor complexe stukken. Dit ontzorgt medewerkers en helpt bedrijven een antwoord te bieden op de schaarste aan technisch geschoolde medewerkers.

Minder afval en een stabieler proces

Smart Seam Tracking helpt bedrijven tijd en kosten te besparen, terwijl het werk van de operatoren op de productievloer een stuk eenvoudiger wordt. De capaciteit van de robot om automatisch zijn laspad aan te passen, maakt het hele proces een stuk stabieler. Het vereenvoudigt verder ook het omgaan met de nauwste toleranties en kromtrekken of vervorming. Dit is de juiste oplossing voor elke onderneming die kijkt naar automatisering om de productiviteit te verhogen. Ze is bijzonder geschikt voor maakbedrijven die grote en complexe stukken lassen. De creatie van een geïndividualiseerd laspad voor elk individueel stuk is een uitstekende manier om een consistent hoge kwaliteit af te leveren. Componenten voor windturbines of schroefcompressoren voor de veevoederindustrie zijn maar twee voorbeelden van componenten die kunnen profiteren van deze innovatieve en efficiënte methode. TRUMPF zal de oplossing integreren in zijn TruArc Weld 100 lasboogmachines. Ze kunnen ook geretrofit worden in bestaande TruArc Weld systemen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details