NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Snelle en kwalitatieve herstellingen met de juiste machine
Luc Taelman (links) en het team bij CaluFlex: “Ik was op zoek naar een manier om het complexere stukwerk toch snel en efficiënt te kunnen afwerken.”

Snelle en kwalitatieve herstellingen met de juiste machine

Zijn oog viel er op tijdens het Machineering Network Event in Kortrijk Expo. Luc Taelman besefte meteen welke meerwaarde een draaibank met ProtoTRAK sturing in zijn eigen werkplaats zou hebben. Als specialist in de revisie van cilinders krijgt Caluflex Services hiermee immers het beste van twee werelden: meer mogelijkheden voor complexere bewerkingen, zonder dat het programmeertijd kost. De machine betekende een welgekomen upgrade voor het atelier van Caluflex Services dat er intussen ook zelf onderdelen voor hogedrukreinigingsinstallaties mee maakt. Crispyn Machines stond in voor de levering.

“Voor ons is deze machine echt de perfecte tussenstap tussen conventioneel en CNC-verspanen.”

In het zuiden van West-Vlaanderen, twijfelt er niemand waar ze moeten aankloppen bij hydraulische problemen. Toen Luc Taelman zijn passie voor techniek in 1993 in een eigen zaak stak, deed de mond-tot-mondreclame bijzonder snel zijn werk. Het gebouw in Moorsele was na vier jaar uit zijn voegen gebarsten. “Als kind al was ik gefascineerd door hoe machines in elkaar zitten. Sleutelen aan dingen … niks mooiers dat er is”, vertelt Taelman. Hij focust zich in eerste instantie op onderhoudswerken, vooral aan hydraulische installaties maar al snel neemt hij ook herstellingen van hogedrukreinigers erbij en de verdeling van hydraulische componenten. In 1997 komt er een nieuwbouw in Lauwe en start hij met het persen van hydraulische flexibels. Het begin van een periode van onafgebroken groei die uiteindelijk leidde tot een eigen product: Calujet, mobiele hogedrukinstallaties op maat. “Ik heb altijd al zelf machines willen ontwerpen. We zijn hier echt gepokt en gemazeld in hydraulica. Kennis en ervaring die ons leidde naar hogedrukreinigingsmachines en uiteindelijk ons eigen product.” 

Met de eenvoudige en Nederlandstalige dialoogsturing van ProtoTRAK zijn stukken zelfs met complexere bewerkingen nu op minder dan een kwartier geprogrammeerd en gedraaid met een grotere precisie dan voorheen.

Stukwerk snel en efficiënt afleveren

Caluflex Services is intussen uitgegroeid tot een echt familiebedrijf. Ook zoon Joppe en dochter Jana zijn de rangen komen versterken. De filosofie om alles helemaal zelf te doen met heel veel oog voor detail, zit er bij de hele familie ingeslepen. Daarnaast mag Caluflex Services prat gaan op de snelle service om klanten zo snel mogelijk weer aan de slag te helpen. Twee troeven die vragen om een ruime stock, maar vooral om een uitgebreid machinepark dat plaatwerk en verspaning onder één dak combineert. “Daarmee maken we zowel de stukken voor Calujet als voor de onderhoudswerkzaamheden. Omdat alles maatwerk is, valt er voor het draai- en freeswerk echter weinig winst te halen met een CNC-machine.” Conventioneel sloeg dan ook de toon in het atelier. Tot Taelman de ProtoTRAK sturing ontdekte op de stand van Crispyn Machines op een beurs. “De vraag naar herstellingen van hydraulische cilinders, pistons, assen … blijft toenemen. Ik was op zoek naar een manier om het complexere stukwerk toch snel en efficiënt te kunnen afwerken”, aldus Taelman.

De onafgebroken groei van Caluflex leidde uiteindelijk leidde tot een eigen product: Calujet, mobiele hogedrukinstallaties op maat.

In geen tijd geprogrammeerd en gedraaid

Een kolfje naar de hand van de RLX draaibank die sinds vorig jaar in het atelier van Caluflex prijkt. “Bij CNC-machines zou ik bij elk stuk snel een halve dag kwijt zijn aan de programmatie. Met de eenvoudige en Nederlandstalige dialoogsturing van ProtoTRAK zijn stukken zelfs met complexere bewerkingen zoals afrondingen of conische draad snijden nu op minder dan een kwartier geprogrammeerd en gedraaid met een grotere precisie dan voorheen. Ongelooflijk wat deze machine allemaal kan.” Hoewel er vooral unieke stukken op de nieuwe draaibank landen, onthoudt het systeem ook zijn programma’s voor kleine terugkerende series. “Voor ons is deze machine echt de perfecte tussenstap tussen conventioneel en CNC-verspanen”, vat Taelman samen. Ook de implementatie liep bijzonder vlot. “Leverancier Crispyn draagt net als ons service hoog in het vaandel. Een goede technieker, een goede uitleg, meer was er niet nodig om na een halve dag al aan het draaien te zijn. En voor elke nieuwe bewerking die we in de vingers willen krijgen, kunnen we een beroep doen op heel inzichtelijke YouTube filmpjes. Prachtige ondersteuning”, besluit Taelman.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.