NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Specialist reinigt, renoveert en verduurzaamt klimaatinstallaties
AQ International inspecteert en reinigt ventilatiekanalen. Vervuilde luchtkanalen zijn immers een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.

Specialist reinigt, renoveert en verduurzaamt klimaatinstallaties

Bedrijven zetten steeds vaker in op een goede binnenluchtkwaliteit. Dat zorgt immers voor minder ziekteverzuim en een verhoogde productiviteit op de werkvloer. AQ International helpt hen daarbij. Dit servicebedrijf is gespecialiseerd in het meten en optimaliseren van de luchtkwaliteit. Het reinigt ventilatiekanalen, maar focust ook op het reconditioneren, renoveren en verduurzamen van luchtbehandelingskasten en het onderhoud van grote airco buitentoestellen. Een andere afdeling houdt zich bezig met de optimalisatie van drink- en proceswatersystemen.

Eén oude grote ventilator wordt vervangen door meerdere kleine, energiezuinige types. De installatie verbruikt minder energie en blijft functioneren als één ventilator uitvalt.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat een goede luchtkwaliteit de gezondheid van de mens en de prestaties van machines ten goede komt. Bovendien moeten bedrijven sinds de zomer van 2019 een risicoanalyse van de binnenluchtkwaliteit in werklokalen opmaken. AQ International, het in 2015 opgerichte Belgische zusterbedrijf van de Nederlandse AQ Group, kan hen daarbij helpen en meteen ook oplossingen bieden om de kwaliteit te verbeteren. Deze optimalisatie zorgt ook voor een energiebesparing, nog een thema dat in onze huidige maatschappij van groot belang is.

Bacteriën en schimmels

“We leveren en installeren geen nieuwe installaties, maar zijn wel een servicebedrijf naar de industrie, de installatie- en onderhoudsbedrijven, gespecialiseerd in de optimalisatie van klimaatbeheersingsinstallaties. Zo inspecteren en reinigen we ventilatiekanalen. Vervuilde luchtkanalen zijn immers een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels”, zegt Stijn Van Eemeren, directeur van AQ International. “We staan ook in voor het reconditioneren, renoveren en verduurzamen van luchtbehandelingskasten. We reinigen de installaties, verwijderen roest en brengen tegelijk een coating aan die corrosie voorkomt. Ook de warmtewisselaars en andere componenten worden aan een grondige controle onderworpen.” 

“Verder besteden we aandacht aan de energiezuinigheid en continuïteit van de systemen. We integreren energiezuinige motoren of vervangen één grote ventilator door meerdere kleine en energiezuinige types, die bovendien minder onderhoud vereisen. Zo verbruikt de installatie minder energie en blijft ze ook functioneren als een van de ventilatoren uitvalt. Zo’n renovatie is milieu- en budgetvriendelijker dan een volledige vernieuwing. Het gaat ook sneller en de terugverdientijd is minder dan drie jaar.”

Circulaire filters

AQ International draagt ook bij aan een circulaire economie. De AQ Circle®-filters zijn immers gebaseerd op een kunststofframe uit gerecycleerd materiaal. Bovendien moet enkel het filtermedium vervangen worden en kan men het frame blijven gebruiken. De lage weerstand van deze filters resulteert ook nog eens in een lager energieverbruik en de productie in Europa voorkomt lange afstanden, wat de CO2-footprint beperkt. 

“Naast het reinigen van ventilatiekanalen en het optimaliseren van luchtbehandelingskasten zijn we ook gespecialiseerd in het reinigen en coaten van condensors, drycoolers en chillers, met andere woorden van grote aircobuitentoestellen, bijvoorbeeld bij datacenters”, zegt Van Eemeren. “Deze apparaten staan continu in de open lucht, waardoor ze zeer onderhevig zijn aan vervuiling door onder meer stof en pollen. Dankzij een goede reiniging – en eventueel een coating als bescherming tegen corrosie – zorgen we ervoor dat ze steeds een optimaal rendement behouden.”

De specialist reinigt condensors, verwijdert roest en brengt tegelijk een coating aan die corrosie voorkomt.

Waterbehandeling en legionellabeheer

Optimalisatie van de luchtkwaliteit is één aspect, maar AQ International heeft ook een afdeling die zich bezighoudt met de optimalisatie van drink- en proceswatersystemen. 

“Op het vlak van legionellabeheer staan ze in Nederland al veel verder, maar ook in Vlaanderen is er intussen een legionellabesluit, en bedrijven denken er ook steeds vaker over na. We ondersteunen ze bijvoorbeeld bij het opstellen van hun legionellabeheersplan, leveren en plaatsen gecertificeerde filters en pakken, waar nodig, besmettingen aan”, sluit Stijn Van Eemeren af. “Verder kunnen bedrijven ook bij ons terecht voor het beheer en de renovatie van koeltorens, en voor de plaatsing en het onderhoud van waterbehandelings-, uv- en bevochtigingsinstallaties.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.