NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Succesvolle huisshow in Meppen

Succesvolle huisshow in Meppen

Metaalverwerkend Europa verzamelde op 8 en 9 november in Meppen. Hedelius kan terugkijken op een bijzonder geslaagde huisshow. Tijdens die twee dagen mocht de Duitse fabrikant van verspaningsmachines, samen met tal van distributeurs en dealers, ruim 400 bezoekers van tal van metaalbewerkende bedrijven uit heel Europa begroeten.

Tiltenta9Er was onder de bezoekers ook grote belangstelling voor de Tiltenta 9 die begin dit jaar werd gelanceerd.

Promas – dat Hedelius zowel in België als Nederland vertegenwoordigt – ontving ook diverse klanten in Noord-Duitsland. Metaalvak maakte een rondje over de beursvloer met Nikolaj Opstoel die voor de verkoop van de distributeur in België tekent.

Danny Verstreepen (midden) van het gelijknamige Atelier uit Onze-Lieve-Vrouwe Waveren was met de operatoren Jamie Laruelle en Sven Smits naar Meppen afgereisd.

Compact oppervlak
Eerste station waar we halt houden is uiteraard de Acura 85 als dé primeur van Hedelius in Meppen. “Het grote voordeel van de Acura als freesmachine is dat het een bewegende kolom en een vaste tafel heeft die kan zwenken”, steekt Opstoel van wal. “Het grote voordeel is dat je een relatief groot werkbereik hebt op een relatief compact oppervlak. De footprint van de machine is daardoor heel klein in vergelijking met andere merken en modellen. Het voordeel van een vaste tafel is ook, dat je je gereedschappen altijd binnen handbereik hebt en het magazijn niet steeds met de tafel mee hoeft te verhuizen.”

Service-directeur Carlo van de Laar (rechts) en verkoopmedewerker Alex de Gelder van Promas (links) op de beursvloer in een geanimeerd gesprek.

Zwenkende freeskop
Interessant om te zien was ook een geautomatiseerde versie van de Acura 65. En dat heeft dan met name betrekking op het pallettransport. Maar uiteraard was er ook ruimte voor de andere machinetypes van Hedelius. Zoals de Tiltenta. Dit type verspaningsmachines heeft één enkele zwenkkop, maar de bewerkingsruimte kan gesplitst worden met een tussenwand waardoor je twee aparte bewerkingsruimtes krijgt. Terwijl je in de ene bewerkingsruimte aan het frezen bent kan de operator in de andere beladen en ontladen. Maar er kan ook gekozen worden voor de bewerking van één, langer object, wat de Tiltenta tot een zeer flexibel bewerkingscenter maakt. Bijzondere aandacht van het vakpubliek op de huisshow was er voor de Tiltenta T9 die begin dit jaar werd gelanceerd. Ook in dit geval gebaseerd op een reeks van kleinere formaten waaronder de Tiltenta 6 en 7. De Tiltenta 9 is een vijfassige zwenkkopmachine die werkt op het beproefde concept van een spil en een geïntegreerde draaitafel. De tafel zelf heeft een diameter van 950 millimeter en een werkbereik van 1.250 mm. “Deze heeft net als de kleinere varianten altijd een gelaste in plaats van gegoten constructie en kent daarmee een grote stijfheid en precisie”, aldus Opstoel. “De bewegende kolom en ook de sledes waarop hij heen weer wordt geschoven zijn ‘heel zwaar’ gegoten. Dit alles maakt het een stabiele machine. Met alle onderdelen ‘Made in Germany’. De machine wordt weggezet bij zowel matrijzenfabrikanten, toeleveranciers en machinebouwers als constructiebedrijven.”

Automatisch kopiërenOp de huisshow was ook een geautomatiseerde Acura 65 te zien met automatische palletbelading.

Innovatieregen
Er was sowieso veel te zien bij Hedelius want de fabrikant had bepaald niet stil gezeten in 2018. Hedelius breidde zijn portfolio van zowel de grote, flexibele verwerkingscentra als de kleine, compacte freesmachines fors uit. Er werden diverse nieuwe machines op de markt gebracht in het drieassig en vijfassig bereik. Los van de nieuwe types Tiltenta 9-3600 en 9-4600 in de vijfasreeks, werd in drieasreeks de Forte 65 Single met een kleinere variant uitgebreid, de Forte 65 Single 700. Daarnaast werden nog een Forte 6-2300, een Forte 9-2600 en een Forte 9-3600 aan het machineportfolio toegevoegd. Naast de fraai opgetuigde beursvloer konden bezoekers nog een kijkje nemen in de productie en was er een interessant seminarprogramma. De stemming bij Hedelius was opperbest want in oktober had het al dezelfde omzet behaald als over geheel 2017. Bovendien moet eind dit jaar een nieuwe, 1.500 m² grote hal voor de opslag van giet- en staaldelen klaar zijn, waarvan de bouw in het voorjaar is gestart.     


Benelux-dealer
Promas heeft als dealer in Nederland en België naast high-end merk Hedelius ook het goedkopere Taiwanese merk Hartford in zijn portfolio evenals CMZ draaibanken. Sinds de start in 2000 door Richard Hermans en Carlo van de Laar – respectievelijk commercieel en servicedirecteur – is het bedrijf inmiddels gegroeid naar 25 medewerkers. In België is het bedrijf nu vijf jaar op de markt. Met gebruikte machines erbij heeft Promas zo’n 250 tot 300 machines in beide landen verkocht. Promas draagt service hoog in het vaandel. Van de 25 man personeel is maar liefst 13 man als servicemonteur onderweg.

Tekst en beeld: Erik Kruisselbrink
Uitgelichte afbeelding: 
Nikolaj Opstoel (verkoop België Promas) en CEO Dennis Hempelmann van Hedelius begroeten elkaar voor de nieuwe Acura 85.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.