NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Toeleverancier in plaatbewerking is klaar voor de toekomst
Een luchtfoto van de site van Lesage in Otegem.

Toeleverancier in plaatbewerking is klaar voor de toekomst

Als maakbedrijven veel in eigen huis kunnen uitvoeren, kunnen ze ook snel schakelen bij extra opdrachten of plotse aanpassingen. Die flexibiliteit vormt samen met de kwaliteit en nauwkeurigheid van de bewerkingen een belangrijke hoeksteen voor het succes. Kim Lesage, zijn zus Lies en haar man Mike Bartholomeus van Metaalconstructie Lesage hebben dat goed begrepen. Samen met haar team bouwt deze vierde generatie het levenswerk van de familie verder uit. De industrieel toeleverancier van vooral het fijnere, veelzijdige plaatwerk uit Otegem investeert daarvoor continu in de uitbreiding en optimalisatie van het machinepark. 

Toen Nestor Lesage begin jaren 30 van de vorige eeuw een smidse begon, zal hij wel nooit gedacht hebben dat zijn geesteskind zou uitgroeien tot een vooraanstaand toeleveringsbedrijf in plaatbewerking. Sinds begin 2021 is het bedrijf in handen van de vierde generatie en dat zorgde voor nieuwe impulsen. 

“We waren alle drie al geruime tijd actief in de firma en kregen dus voldoende tijd om het vak onder de knie te krijgen. We richten ons voornamelijk op het fijnere, veelzijdige plaatwerk, bijvoorbeeld onderdelen voor bouwgerelateerde producten of de verlichtingswereld, indoor en outdoor meubilair, behuizingskasten… om er maar een paar te noemen. De term ‘metaalconstructie’ dekte de lading niet meer volledig en daarom gingen we voor een nieuwe baseline ‘Masters in Metalworks’”, legt Mike Bartholomeus uit. “Ons team gaat geen enkele uitdaging uit de weg. De klanten komen bij ons met hun ideeën. Soms zijn dat eenvoudige stukken vanaf de tekening van de klant, maar in de meeste gevallen zijn het toch complexere constructies, waarvoor ze dan met behulp van geavanceerde 3D-tekenpakketten een realiseerbare oplossing moeten ­ontwikkelen.”

De directie investeerde vorig jaar in een nieuwe aluminiumbewerkingsmachine voor werkstukken tot 6 meter.

Kwaliteit is een must

Zodra de klant een ontwerp goedkeurt, start de productie. Bijna alle bewerkingen kunnen in eigen huis uitgevoerd worden. Bij Lesage worden platen van staal, aluminium en roestvrij staal, maar ook van cortenstaal, zink, rood koper of messing in verschillende ­afmetingen bewerkt. 

“Daarvoor beschikken we over een uitgebreid hoogtechnologisch machinepark. Verder beheersen we als geen ander het metier van het lassen. Onze vakbekwame medewerkers hebben alles onder de knie: robot-, halfautomatisch -, TIG-, MIG-, punt-, stomp- en stiftlassen. De lasrobot omvat vier werkstations en heeft een bereik van 12 meter. Er wordt ook in-house gelakt. Op onze site is er immers een industriële poederlakkerij, waar stukken tot maar liefst 12 meter van kleur voorzien kunnen worden”, gaat Bartholomeus verder. “Is er dan toch nog iets wat we niet zelf doen, dan werken we samen met vaste kwalitatieve partners. We willen immers met onze klanten een relatie op lange termijn opbouwen door hen een totaalpakket aan te bieden en steeds weer de hoogste kwaliteit in product en service te garanderen. We streven er ook naar dat die klanten slechts één aanspreekpartner voor hun volledige project hebben, wat de efficiëntie en leverbetrouwbaarheid ten goede komt.”

In de industriële poederlakkerij kunnen stukken tot maar liefst 12 meter van kleur voorzien worden.

Blijven investeren

Kim en Lies Lesage en Mike Bartholomeus hebben een uitgebreide studie gemaakt en een meerjarenplan opgesteld om de groei van het bedrijf te kunnen bestendigen. Het ervaren personeel is daarbij een heel belangrijke troef. Het is immers niet evident om technisch geschoold personeel te vinden, maar gelukkig kunnen ze bij het metaalbewerkingsbedrijf rekenen op een loyaal team. 

“We zijn er echter van overtuigd dat naast het personeel ook het machinepark een cruciale rol speelt als we kwaliteit willen garanderen en concurrentieel willen blijven. Bovendien creëren we zo voor onze medewerkers een betere en gezondere werkomgeving, wat uiteraard ook bevorderlijk is voor de sfeer en de productiviteit”, sluit Mike Bartholomeus af. “De laatste jaren hebben we dan ook fors geïnvesteerd in onder meer geautomatiseerde lasersnij- en ponsmachines, een automatisch platen­magazijn, twee plooirobots en semi-automatische lasapparatuur. Vorig jaar namen we ook een CNC-bewerkingsmachine van elumatec voor profielen tot 6 meter in gebruik. We zijn ook gestart met laserlassen, waardoor we bij ons fijn plaatwerk een mooi lasresultaat bekomen zonder extra nabewerking. En in het najaar van 2022 installeerden we ook een CO-lasrobot om nog flexibeler te kunnen produceren. Bij Lesage zijn we alvast klaar voor de uitdagingen van vandaag en morgen. Wil je ons bedrijf nog beter leren kennen, bekijk dan onze bedrijfs­video op YouTube.”  

Het familiebedrijf is uitgegroeid tot een vooraanstaande specialist in het fijnere, veelzijdige plaatwerk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.