- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Tijdens een mechanisch proces zoals lassen, moet veiligheid altijd topprioriteit zijn. Lashelmen hebben met dat doel voor ogen hun intrede gedaan in de laswereld. Toch wint bij lassers soms het comfort op de veiligheid en laten ze de helm links liggen. Dit artikel gaat dieper in op waarom lashelmen toch moeten gedragen worden.
Niet alleen de lasrook kan schadelijk zijn voor de gezondheid van uw medewerker, ook het licht dat wordt gegenereerd vraagt om afdoende oogbescherming. Het grootste gevaar schuilt in infraroodstraling, wat kan leiden tot verbranding van het netvlies of cataract. Maar lasbogen geven ook UV-licht af, wat tot permanente oogschade kan leiden. Om lassers veilig hun werkzaamheden te laten uitvoeren bestaan er al sinds de jaren 80 automatische lasfilters in lashelmen, die zich vanzelf aanpassen aan de sterkte van het laslicht. Deze bescherming zorgt bovendien voor een verhoging van het rendement en de kwaliteit van het geleverde laswerk.
Het draait niet alleen om de ogen, maar ook om de rest van het hoofd. Wanneer het hoofd volledig in de helm zit, zal het volledige bescherming genieten. Vonken, lasspatten, overdadige hitte en rondvliegende partikels zullen geen fysieke schade meer kunnen aanrichten met een lashelm aan.
Zorg er bovenal voor dat de lashelm afgestemd is op uw medewerker. Ze bestaan in een brede waaier van design en kleuren, voor elk wat wils, maar ook hoe ze precies rond het hoofd passen en hoe zwaar ze zijn is cruciaal. Hoe comfortabeler ze passen, hoe groter de kans dat ze effectief zullen gedragen worden. Ook de tint van glazen, kan u het beste door uw lasser laten kiezen, in functie van de tint die hem het beste ligt, binnen een veilige marge en rekening houdende met de praktische werkbaarheid.