NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Wanneer het een maatje meer mag zijn
De machine werd grotendeels van nul samengesteld om tot een oplossing te komen die voldeed aan de wensen van Dezwaef.

Wanneer het een maatje meer mag zijn

De rangen werden daar onlangs versterkt met een redelijk unieke plooibank. Of moeten we zeggen plooibanken. Afzonderlijk kunnen ze elk 4,6 m aan, maar samen worden ze een krachtpatser die stukken tot 9,2 m en 1.000 ton in een keer kan plooien. TRUMPF natuurlijk. 

Wie landbouw zegt denkt aan een stiel overgegeven van vader op zoon. Ook voor toe­leverancier Dezwaef klopt dat verhaal als een bus. Filip Dezwaef en echtgenote ­Angélique namen in 2013 het gelijknamige bedrijf over van Romain en Odette. Wat ooit begonnen was als een adres voor stalinrichtingen, waterleidingen, silagewagens … is intussen uitgegroeid tot een van de belangrijkste fabrikanten voor mengmestverspreiders. Een reputatie opgebouwd met bloed, zweet, tranen en bovenal passie voor technologie in de genen. “Toen mijn vader in ‘68 de zaak opstartte was er nog amper sprake van mengmestverspreiders. Maar toen hij er eentje zag rijden, ging hij aan de slag om er zelf een te produceren. Klanten hadden er immers wel oren naar. Die ­nieuwsgierigheid, die drang om te willen weten hoe dingen werken, legt hier nog steeds de basis voor innovaties. Ons aanbod blijft voortdurend evolueren”, aldus Filip. 

Wat Dezwaef onderscheidt van andere bedrijven is hoe ver ze willen gaan in het constructiewerk om de klant een oplossing op maat te geven.

Alles binnen eigen muren bedacht en vervaardigd

Vandaag produceert Dezwaef 70 à 80 van deze machines per jaar onder eigen merk. Maar levert het er ook nog eens 150 af als half­fabrikaten. Het zegt iets over het vakmanschap dat hier leeft. Het is meer dan alleen landbouw. Ook de industrie vindt intussen vlot zijn weg naar Moerkerke. De sleutel tot dat succes ligt in de eerste plaats in de warme, familiale ontvangst. Telkens een klant een machine komt afhalen, wordt er een extra bord op tafel gezet en wordt er samen gegeten en gedronken op een goede samenwerking. “Een traditie die we hebben overgenomen van mijn ouders. Dat is wat ons typeert, persoonlijk contact en service zijn hier geen holle woorden.” De tweede pijler waar Filip en Angélique op hameren is een state-of-the-art machinepark. “Hoe meer je zelf in de hand hebt van ontwerp tot productie, hoe beter je klanten kan bedienen. Niet alleen op vlak van levertermijnen. Wat ons onderscheidt van andere bedrijven is hoe ver we willen gaan in het constructiewerk om de klant een oplossing op maat te geven.”

Filp en Angélique Dezwaef: “Het moet steeds efficiënter en dus groter voor onze klanten. Met deze investering geven we ons alle mogelijkheden in handen om daaraan tegemoet te komen.”

Stukken tot 9,2 m lang

Dat is waar ze beide ook zelf nog het liefste staan, op de werkvloer, tussen de productiemachines. En die moeten wel tegen een stootje kunnen, als je weet dat er ook tanks met een inhoud van 32.000 l de deur uitgaan. De meest recente aanwinst spreekt boekdelen over de ambitie die het bedrijf koestert om verder te groeien. Het gaat om een tandem plooibank van TRUMPF, geleverd door V.A.C. MACHINES, die in samenspel stukken tot 9,2 m lang en tot 1.000 ton zwaar in een keer kunnen plooien. Angélique: “Het moet steeds efficiënter en dus groter voor onze klanten. Met deze investering geven we ons alle mogelijkheden in handen om daaraan tegemoet te komen. Door in één stuk te werken en niet te moeten lassen, krijgen klanten een steviger constructie. Maar ook de esthetiek speelt een rol. We willen dat onze tanks er onberispelijk uitzien als ze hier vertrekken.”

Een machine voor de boekjes

De machine werd grotendeels van nul samengesteld om tot een oplossing te komen die voldeed aan de wensen van Dezwaef. “Het is er misschien geen uit het boekje, maar wel een voor de boekjes”, vertelt Filip met een knipoog. “2 x 4,60 m plooien, zes-as-achteraanslag, uithalen van 1.020 mm, een nuttige inbouwhoogte van 675 mm, vier buighulpen, een laserhoekmeetsysteem … er is geen tekort aan toeters en bellen op deze machines. We hadden in feite ook gewoon dezelfde plooibank kunnen aanschaffen. Maar met deze lengtes en tonnages kunnen we weer vooruit.” Wie er voor staat, kan dan ook niet anders dan onder de indruk zijn van het formaat. De enige die die het liever wat kleiner zag was zoon Vincent. Hij verkiest zijn eigen plooibank. “Het was zijn droom om samen met zijn papa te kunnen plooien. Wie weet slaat de vonk van techniek ook over”, voegt Angélique er nog aan toe.

2 x 4,60 m plooien, zes-as-achteraanslag, uithalen van 1.020 mm, een nuttige inbouwhoogte van 675 mm, vier buighulpen, een laserhoekmeetsysteem … er is geen tekort aan toeters en bellen op deze machines.

Huisleverancier

Het spreekt voor zich dat men bij Dezwaef niet over een nacht ijs gegaan is voor deze investering. Maar over de leverancier hoefde niet te lang getwijfeld worden. “Twintig jaar geleden kochten we een eerste, tweedehandse machine van TRUMPF aan. Vijftien jaar geleden verscheen hier de eerste plooibank van TRUMPF. Ze heeft intussen 380.000 plooien op de teller staan. Ook de nieuwe lasersnijmachine die we in 2010 kochten is van dezelfde makelij. Uiteraard vergelijken we wel wat er op de markt te vinden is. Maar we keren toch altijd terug naar dezelfde stal. Omdat de machines nu eenmaal technisch uitstekend in elkaar zitten en omdat wij geloven in partnerschappen, eerder dan uit elke investering de laatste cent te willen persen. Service is minstens zo belangrijk in dit verhaal en die is altijd uitstekend.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.