NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Waterjet-snijmachine doet flexibiliteit stijgen
Mannuel Van Overloop en Talenco kwamen al snel bij Wouters Cutting & Welding terecht: “Precies omdat ze alle snijtechnologieën in huis hebben en ons het beste konden adviseren.”

Waterjet-snijmachine doet flexibiliteit stijgen

Er broeit wat in Antwerpen. In haar Innovatieve Stadshaven wil de stad een toekomstgericht bedrijventerrein creëren voor startende en innoverende bedrijven, om de link tussen de stad en de haven te versterken. Een label dat de Talenco Groep als maak- en servicebedrijf perfect omschrijft. Een van die ondernemingen die daartoe behoren is Talenco Technical Services, een maakbedrijf voor industriële projecten dat als eerste op de site landt. Om de constructies op maat te bouwen, doet het bedrijf zelf ook aan innoveren, met de introductie van een waterjet voor alle snijwerk. Wouters Cutting & Welding stond in voor de perfecte ondersteuning.

Van uitwerking tot uitvoering. Talenco Technical Services vertrekt vanuit een 3D-tekening om constructies op maat van zijn klanten te bouwen en uiteindelijk ook zelf te monteren. Project manager Mannuel Van Overloop: “Het mooie aan deze manier van werken is dat er een echte wisselwerking ontstaat met klanten. Zie het als een tandem, van enerzijds de moderne technieken en competenties in onze rangen en anderzijds de expertise van onze klanten over hun productieproces en noden. Op die manier komen we steeds tot de meest passende oplossing. Dat we daarbij fungeren als een totaalpartner met de juiste certificaten, maakt het voor onze klanten alleen maar gemakkelijker.” 

Ook de ruggensteun van andere bedrijven binnen de Talenco Group zorgt voor synergie en dus meerwaarde. “Voor grotere projecten kunnen we bijvoorbeeld flexibel opschalen in mankracht”, aldus Van Overloop.

​De komst van de Swift-Jet Pro waterjet heeft gezorgd voor tijdswinst en een kwaliteitsinjectie bij Talenco.

Als het écht snel moet gaan

De kracht van Talenco is het oog voor detail dat over elk project gaat. Van de 3D-scan die de ruimte minutieus in beeld brengt, tot de uitvoering ter plaatse om alles naadloos in elkaar te laten passen. “Een aanpak die loont. We zijn een jong bedrijf, maar sterk groeiend. De oude productiesite was al uit haar voegen gebarsten. Het ontbrak ons niet alleen aan vierkante meters, maar vooral aan hoogte om steeds groter wordende constructies aan te pakken”, geeft Van Overloop aan. 

In afwachting van de ontwikkeling van de Innovatieve Stadshaven, waar het dan samen met andere bedrijven binnen de Talenco Groep onder één dak zal zitten om de synergie nog te versterken, werd er een nieuw onderkomen op een aanpalend terrein gevonden. Ruimte te over, die Talenco Technical Services de kans gaf om nog meer van de productie in eigen handen te nemen. “Door te investeren in een eigen machine voor snijwerk, willen we winnen aan flexibiliteit voor als het echt snel moet gaan.”

Juiste technologie, juiste partner

Talenco Technical Services ging zorgvuldig tewerk in het afwegen van verschillende snijtechnologieën. Van Overloop: “Aangezien flexibiliteit de sleutelfactor was, bleek een waterjet-snijmachine het beste bij ons te passen. Dat geeft ons immers de vrijheid om betrouwbaar en met mooie, rechte snede verschillende materialen te bewerken. Plasma levert niet de gewenste rechtheid. Een lasersnijmachine wel, en die was ook sneller geweest, maar voor ons speelt die factor veel minder. De kwaliteit van afwerking primeert. Een bijkomende factor is dat het een eenvoudige machine is in opstelling. Je hebt enkel een aansluiting voor water en elektriciteit nodig.” 

Ze kwamen al snel uit bij de Swift-Jet Pro en Wouters Cutting & Welding. “Precies omdat ze alle snijtechnologieën in huis hebben en ons het beste konden adviseren. Daarenboven konden ze een scherpe levertijd garanderen, waardoor we de productie snel zelf in handen konden nemen.”

Waterjetsnijden vraagt om voldoende aandacht voor de snijkop. Wat dat betreft kon Talenco rekenen op een uitstekende ondersteuning en opleiding van Wouters Cutting & Welding.

Tijdswinst en kwaliteitsinjectie

Waterjetsnijden vereist wel wat finesse om op de juiste manier te werken. “Je moet voldoende aandacht hebben voor de snijkop voor je begint te snijden, maar ook na afloop, zodat de nozzle niet kan verstopt raken”, weet Van Overloop. “Wat dat betreft konden we rekenen op een uitstekende ondersteuning en opleiding van Wouters Cutting & Welding. Dat is de kracht van kiezen voor een lokale partner. Als jong, ambitieus bedrijf wil je snel geholpen zijn. We kunnen rechtstreeks bij de technieker terecht bij problemen en krijgen altijd een antwoord. Het klikte van bij de start goed tussen onze bedrijven. Ze delen onze drive om vooruit te gaan”, voegt Van Overloop eraan toe. 

Dat de komst van de Swift-Jet Pro waterjet veel veranderd heeft, is duidelijk. “De tijdswinst is enorm. We moeten hier niet meer zitten wachten op stukken, maar kunnen zelf het heft in handen nemen. De machine draait nu vier à vijf uur per dag en zou ook ’s avonds of in het weekend onbemand verder kunnen werken. Dat geeft ons de marge om de komende jaren verder te groeien.” Daarnaast betekende het een flinke boost in kwaliteit. “De snede is altijd recht, altijd juist. Of dat nu in rvs, staal of plexiglas voor een omkasting is. We hebben meer mogelijkheden om een sterkere concurrentiepositie uit te bouwen. En wie weet in de toekomst zelfs met een tweede snijmachine van Wouters Cutting & Welding, als we naar twee aparte ateliers gaan voor rvs
en staal.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.