NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
De voordelen van automatisch ontbramen
De bottleneck is naar andere processen opgeschoven, waaronder het ontbramen. De klant eist vandaag immers niks minder dan perfectie. Automatiseren is dan ook een optie.

De voordelen van automatisch ontbramen

Nieuwe technologie geeft maakbedrijven meer mogelijkheden om hun stukken op maat van klanten te maken. Het snijden van stukken gaat sinds de introductie van de fiberlaser sneller dan ooit tevoren. De bottleneck is daardoor naar andere processen opgeschoven, waaronder het ontbramen. De klant eist vandaag immers niks minder dan perfectie. Stukken die van de lasersnijmachine komen, worden vaak nog ontbraamd of afgerond, of de oxidehuid wordt verwijderd. Wie competitief wil blijven, zal ook moeten kijken hoe deze processen geautomatiseerd kunnen worden.

Onder ontbramen verstaan we overigens meer dan louter het verwijderen van bramen die de lasersnijmachine, pons of plasmasnijder achterlaat. Het gaat ook om het afronden van scherpe randjes en het polijsten van het oppervlak. Meer ontbraamwerk, meer ontbramers. Het is de traditionele aanpak in de werkplaats, wanneer een bestelling tijdig de deur uit moet. Maar we hoeven u niet vertellen hoe duur dat extra paar handen geworden is. Bovendien wil je die technische knobbel van je medewerkers zo goed mogelijk benutten, want extra personeel vinden wordt steeds moeilijker. Nog redenen om naar een andere aanpak uit te kijken zijn het gebrek aan constante kwaliteit, het tekort aan efficiëntie, en de evolutie om de werkplaats zo veilig mogelijk te maken. Voor al deze zaken kan een geautomatiseerde ontbraammachine een oplossing vormen. 

Ontbramen, afronden, polijsten, het zijn repetitieve en belastende taken. Het is logisch om deze taken uit handen van uw operatoren te nemen en door machines te laten uitvoeren.

Veel onzichtbare kosten in manueel ontbramen

De zoektocht naar de juiste ontbraamoplossing voor uw atelier begint met het duidelijk afbakenen van de kwaliteit die de stukken moeten hebben als ze uit de machine komen. Goed weten welke afwerking de klant vooropstelt is de eerste stap naar de juiste machine en meer efficiëntie. Enkel onbramen of ook afronden? In één pas of in twee? 

Daarnaast doet u er goed aan de kosten die manueel ontbramen met zich meebrengt even op een rijtje te zetten. Het gaat niet alleen om de stukken die correct van de machine komen en waarvan uw ontbramers de puntjes op de i zetten. Maar ook om wat er gebeurt als de machine niet perfect afgeregeld stond en een hele batch extra ontbraamwerk veroorzaakt. Gaat die verloren en snijdt u de stukken opnieuw? Of zoekt u extra mankracht in het atelier om alle stukken in orde te krijgen? Het is niet eenvoudig om inzicht te krijgen in wat manuele ontbraamprocessen u precies kosten. Maar de optelsom leert dat de terugverdientijden van automatische ontbraammachines vaak snel terugverdiend zijn.

Meer ergonomie, meer kwaliteit

Ander belangrijk element: een aangename werkomgeving creëren voor uw medewerkers. Ontbramen, afronden, polijsten, het zijn repetitieve en belastende taken, waarvoor de meeste niet staan te springen. Het is logisch om deze taken uit handen van uw operatoren te nemen en door machines te laten uitvoeren, te meer omdat de technologie matuur genoeg is en ook betaalbaar geworden is. Het enige wat operatoren dan nog hoeven te doen is de stukken op de aanvoerband van de machine leggen en het juiste programma selecteren. 

Die laatste stap kan overigens ook nog automatisch. Als ze bijvoorbeeld de barcode van het stuk of de batch scannen, dan weet de machine meteen wat er moet gebeuren en hoe ze haar borstels en koppen moet aansturen. En de kwaliteit? Ja die mag er zijn, zelfs op maandagochtend of vrijdagavond komen de stukken perfect van de band, gelijk wie ze op de aanvoerband gelegd heeft. Dat resulteert in betere en meer consistente stukken. En dat is toch wat uw klanten willen?  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details