NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Eenvoud en gebruiksgemak, van enkelstuks tot series
Geert Truyaert (links) en Xavier, een van zijn collega’s in de gereedschapsmakerij, over Crispyn Machines: “Een bedrijf dat verspaningstechnologie ademt. Dat merk je meteen.”

Eenvoud en gebruiksgemak, van enkelstuks tot series

Metafox is gespecialiseerd in de industriële toelevering van eenvoudige tot complexe buisproducten. Expertise die het gebruikt om ­horeca- en straatmeubilair te maken, maar die het ook ten dienste van andere bedrijven stelt. Het bedrijf uit Ardooie probeert daarbij zoveel mogelijk onder één dak te produceren. Slim en geautomatiseerd. De gereedschapsmakerij gaat sinds kort ook die toer op. Daar werd de XYZ TMC geïntroduceerd met ProtoTRAK sturing. Een drie-in-één-machine om voor elk stuk de meest efficiënte productie­methode toe te passen.

De gereedschapsmakerij doet ook wat boorwerk voor productiestukken. “We hebben de nacalculatie al gedaan. De opspanmal hadden we na de eerste serie al terugverdiend.”

De gereedschapsmakerij is al sinds jaar en dag het domein van verantwoordelijke Geert ­Truyaert. Nog voor even, want binnenkort lonkt een verdiend pensioen. “De grootste verandering hier binnen de productie was het vervangen van de ponsmachines door buis­lasers. Daarmee konden we stukken voortaan in één opspanning volledig afwerken.” Een aardverschuiving voor de gereedschapsmakerij, die zich voortaan niet meer op ponsmatrijzen, maar vooral op laskalibers moest toeleggen. 

Daarnaast worden er controlekalibers en specifieke tooling ontworpen en geproduceerd. “We kunnen zowel het digitale ontwerp als de fysieke productie in eigen huis uitvoeren. En dat is een enorme troef”, verzekert ­Truyaert. Tot voor kort gebeurde dat louter met conventioneel draaien en frezen. “Omdat we voor elk stuk weer van nul beginnen. Komt een klant met een nieuw product aankloppen, dan bouwen we de lasmal exact volgens die ­specificaties.”

Een typisch voorbeeld van de laskalibers die ze in de gereedschapsmakerij van Metafox maken om eenvoudige tot complexe buisproducten perfect af te werken.

Meer mogelijkheden voor complexer werk

Toch kon ook hier automatisering niet uitblijven. ”We zien de complexiteit steeds toenemen. Voor bepaalde stukken waren we meer aan de handwielen aan het draaien dan echt aan het verspanen. We waren dus vragende partij voor een machine die ons wat meer mogelijkheden kon geven, om ook uitdagender werk snel tot een goed einde te brengen.” Truyaert had zijn huiswerk gemaakt en wist heel goed wat hij wilde. “Mijn ervaring met CNC-sturingen dateert al van dertig jaar geleden. Op het verlanglijstje stond dus een machine waarin eenvoud en gebruiksvriendelijkheid primeren, zodat het zelfs voor enkelstuks rendeert om ermee te werken. De ProtoTRAK sturing kon daaraan helemaal beantwoorden.”

Conventioneel of gestuurd – het kan allemaal

Doorslaggevend in de beslissing: de aanwezigheid van de handwielen. “Dat kon geen enkele andere leverancier bieden. Op die manier kunnen we met dezelfde machine ook nog altijd conventioneel werken voor eenvoudige stukjes of snel even manueel bijregelen.” Daarnaast had Truyaert een zeer goed gevoel bij leverancier Crispyn Machines. “Een bedrijf dat verspaningstechnologie ademt. Dat merk je meteen. Voor het minste probleem mag je ze bellen en word je aan de telefoon al uit de nood geholpen. Op een zeer gemoedelijke maar tegelijkertijd uiterst professionele manier.”

Metafox koos voor de nieuwe TMC van XYZ met zijn gereedschapsmagazijn. “Het is een absolute noodzaak om stukken in één keer te kunnen afwerken. Naar nauwkeurigheid en naar efficiëntie.”

In één keer afwerken dankzij gereedschapsmagazijn

Metafox koos voor de nieuwe TMC van XYZ. “Net omdat er nu en dan wel wat repetitief werk passeert. We doen bijvoorbeeld ook wat boorwerk voor productiestukken. Dat zijn series van 400 stuks. We hebben de nacalculatie al gedaan. De opspanmal hadden we na de eerste serie al terugverdiend. En bovendien is de kwaliteit nog een stukje hoger. Ze lonken hier van de productie al naar onze nieuwkomer”, vertelt Truyaert met een knipoog. Een tweede troef van de TMC bleek de aanwezigheid van een gereedschapsmagazijn. “Zodat we verschillende bewerkingen in één keer kunnen maken. Snelheid primeert hier misschien niet, maar het is wel een absolute noodzaak om stukken in één keer te kunnen afwerken. Naar nauwkeurigheid en naar ­efficiëntie.”

Tijdswinst

De komst van de nieuwe machine luidde meteen een nieuw elan in. Want ze kreeg een plekje in het nieuwe atelier. “Door de vele veranderingen in de productie zaten we niet meer optimaal geplaatst. Toen deze ruimte vrij kwam, zag ik meteen de meerwaarde, vlak naast de lasafdeling en met een twee grote poorten voor de toevoer van materialen. Een logische flow, die ons tijdswinst oplevert. De nieuwe machine van Crispyn past perfect binnen dat plaatje”, besluit Truyaert.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details