NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Geoptimaliseerde doorloop biedt extra concurrentievoordeel
Optimale doorloop heeft ook impact op de keurige aanblik van de werkplaats.

Geoptimaliseerde doorloop biedt extra concurrentievoordeel

Een grote diversiteit aan onderdelen in beperkte aantallen produceren, en toch onwaarschijnlijke doorlooptijden kunnen voorleggen. Klinkt tegenstrijdig? Het is nochtans de realiteit waarmee Metaalcenter Driessen vorig jaar welverdiend de ‘Smart Manufacturing Award’ te beurt viel. Een beloning voor het permanente streven naar nieuwe en geoptimaliseerde processen en productiemogelijkheden, waarin afbraamspecialist Q-Fin een prominente rol mocht spelen.

Antal Driessen is zaakvoerder bij Metaalcenter Driessen in Weert (NL), en licht de kern­activiteiten van het bedrijf toe: “We bereiken als toeleverancier van bewerkt staal en non-ferrometalen vooral de typische OEM-klanten, aan wie wij zowel losse onderdelen als voorgemonteerde stukken leveren. We kunnen dat bovendien in meerdere afwerkingsniveaus, zoals gepoedercoat, geanodiseerd, verzinkt, of verchroomd.“ In cijfers verwerkt Driessen ­ongeveer 70% staal, 20% RVS en 10% aluminium. 

HR Manager Judith Driessen met kantoorhond Boris, naast Patrick van Q-Fin.

Metaalcenter Driessen is inmiddels al 28 jaar actief in de branche, waar vooral logistieke efficiëntie de sleutel tot succes bleek. 

Antal Driessen: “Alle producten worden bij ons standaard gescand, waardoor we de volledige transparantie behouden wat de doorloop betreft, en mogelijke bottlenecks zo meteen zichtbaar worden. Dit soort traceerbaarheid maakt dat elk product niet alleen intern getraceerd wordt; het is te volgen tot het bij de klant is afgeleverd. We weten van het begin tot het einde van het proces waar het stuk is, en zelfs of het verpakt, geladen of afgeladen is.“

De Q-Fin afbraamlijn bij Metaalcenter Driessen.

Zestig procent tijdswinst

De doorlooptijden betekenen voor Driessen een zowel kwaliteitsmatige als een bedrijfseconomische indicator met een zeer grote weegfactor. Zo werd gemiddeld ruim 60% aan tijd ingewonnen, en dit door het uiterste uit het QRM te halen.

Driessen: “Dit heeft een gigantische impact gehad op het algemene functioneren van ons bedrijf: je hebt immers equivalent minder stukken op de werkvloer liggen, er is minder voorraad nodig, en je krijgt bovenal meer overzicht in je bedrijf.” 

Die tijdswinst kan het bedrijf nu vullen met meer orders, zonder dat er binnen de volledige productielijn ook maar één enkele bottleneck ontstaat. “Bottlenecks hebben de nare eigenschap om zich steeds te verplaatsen. Om die reden accepteer ik enkel de bottleneck die voor de deur ligt, omdat deze weg te werken is door bijkomende transporteurs in te zetten, zodat je de producten alsnog tot bij de klant krijgt”, aldus Driessen.

Patrick van Scherpenseel (Q-Fin) met werkstukken voor en na de bewerking.

De Q-Fin factor

Metaalcenter Driessen werkt sinds een zevental jaar met Q-Fin samen. Insteek was de vaste wil van het bedrijf om zijn plaatproducten met de beste kwaliteit en dus afgewerkt bij de klant af te leveren. Om de Q-Fin afbraamlijn maximaal te ondersteunen, werd er binnen het bedrijf daarom een verantwoordelijke voor aangeduid. Zo worden onderhoud en service van de afbraamlijn optimaal opgevolgd, en blijft de kwaliteitsborging gegarandeerd. Momenteel heeft Driessen zeven Q-Fin machines staan, waarvan drie ontbraammachines, in de breedtes 200, 600 en 1200mm, twee natwerkende afzuigers voor het veilig afzuigen van het vrijgekomen slijpstof, en twee SkipJoints voor het verwijderen van microjoints. 

Driessen: “De meerwaarde van Q-Fin binnen ons verhaal situeert zich voornamelijk in de hoge afwerkingsgraad, het bedieningsgemak, en de instelbaarheid van de machines, terwijl de bewerking zelf geen obstructief effect heeft op de doorloop van ons product. Deze finishfase is nu eenmaal een relatief eenvoudige bewerking met grote impact. Sinds de intrede van de Q-Fin ontbraming, kunnen we namelijk een veel betere product­ kwaliteit leveren.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.