NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Nieuwbouw versterkt reputatie als one-stop-shop voor metaalbewerking
Sinds 2022 is het nieuwe atelier met een oppervlakte van 8.200 m² volledig operationeel. De zonnepanelen op het dak staan in voor 30 à 40% van de energiebehoefte.

Nieuwbouw versterkt reputatie als one-stop-shop voor metaalbewerking

Klaar voor de toekomst

Wie zegt dat 65 jaar synoniem is met uitgeblust? Vanderscheuren uit Diksmuide kon voor zijn jubileum een nieuwbouw van meer dan 8.000 m² onthullen, gevuld met de nieuwste machines. Een flinke investering, die toont dat het Vanderscheuren menens is om de one-stop-shop voor metaalbewerking te zijn en te blijven. 

Vanderscheuren investeerde recent 5 miljoen euro in nieuwe machines om zijn klanten alle mogelijkheden aan te reiken.

Vanderscheuren werpt zich al jaren op als de referentie in toelevering. Het bedrijf is van alle markten (plaatbewerking, lassen, verspaning…) en in alle materialen (staal, alu, rvs…) thuis om klanten een totaaloplossing voor hun stukken aan te bieden. CEO Wim Leus: “Door de groei die Vanderscheuren in zijn 65-jarig bestaan onderging, zaten de activiteiten verspreid over vier sites hier in het industriepark. Toen we in 2017 de kans kregen om de grond van de buren aan te kopen, hebben we dan ook geen seconde getwijfeld. Het gaf ons immers de mogelijkheid om alles te centraliseren in één state-of-the-art werkplaats en heel wat logistieke bewegingen te vermijden. Een flinke winst in efficiëntie dus, waarvan ook onze klanten zullen profiteren.” Sinds 2022 is het nieuwe atelier met een oppervlakte van 8.200 m² volledig operationeel. 

State-of-the-art one-stop-shop

De investering in de nieuwbouw toont hoe belangrijk die lokale verankering is voor Vanderscheuren. “We hebben hier nu alle ruimte om onze reputatie als one-stop-shop te versterken. Alles wordt hier ter plaatse in het atelier gemaakt en, indien gewenst, gemonteerd voor de klant. Het is onze ambitie om top of mind te zijn voor onze klanten wanneer ze een betrouwbare partner zoeken om hun kritische onderdelen te produceren. In de juiste kwaliteit, tegen de juiste prijs, en met een grote leverbetrouwbaarheid”, vat Leus de missie voor de komende jaren samen.

Vanderscheuren begon 65 jaar geleden als eenmanszaak. De draaibank die bij de opstart werd aangekocht, prijkt nog steeds in het atelier. “We zijn trots op onze roots, maar tegelijkertijd blijven we vooruitkijken. Vandaar dat we ook 5 miljoen euro geïnvesteerd hebben in nieuwe machines om onze klanten alle mogelijkheden aan te reiken.” Het ging onder meer om een nieuwe fiberlaser van 10 kW met belaadtoren, een lasrobot met wisseltafel, en een brander die staal tot 300 mm kan verwerken.

Met de investeringen heeft Vanderscheuren alle mogelijkheden in huis, met flexibele machines en gedreven medewerkers, om de komende 65 jaar even succesvol te zijn.

Technologie ten dienste van mensen

“In de mate van het mogelijke hebben we naar automatisering gekeken. Om meer capaciteit te creëren, maar ook om ten dienste van onze mensen te staan, zodat hun job een stukje lichter wordt. Je hebt mensen nodig om technologie te laten werken. Niet andersom. Met meer dan 2.500 unieke producten die hier jaarlijks de revue passeren, is het onmogelijk om alles te automatiseren. Daarom willen we de technische kennis van onze 110 medewerkers zo goed mogelijk inzetten.”

Vanderscheuren investeert zelf in de uitbreiding van die kennis door opleidingen te organiseren, zodat de medewerkers zich verder in hun stiel kunnen vervolmaken. Tegelijk zet het al in op de volgende generatie. Vanderscheuren ging een samenwerking aan met de lokale technische school om praktijklessen in het nieuwe atelier te laten plaatsvinden. “Een no-brainer. We moeten als industrie mee aan de kar trekken om de instroom en op termijn onze welvaart te helpen verzekeren. De leerlingen kunnen hier één dag per week gedurende een kwartaal proeven van metaalbewerking in de praktijk. We stellen onze machines en onze mensen daarvoor graag ter beschikking. Die jongeren zijn immers onze toekomst.”

In de mate van het mogelijke kijkt Vanderscheuren naar automatisering. Om meer capaciteit te creëren, maar ook om ten dienste van de mensen te staan.

Hechte partners

Dat lange­termijn­denken zit er bij Vanderscheuren overigens al van bij de oprichting ingeslepen. “Het is al altijd onze betrachting geweest om samen met onze klanten te groeien. Er zijn klanten die we vandaag al meer dan zestig jaar bedienen. Dat willen we in de toekomst zo houden door echt samen te werken. Zij aan zij. Met de recente investeringen hebben we in elk geval alle mogelijkheden in huis, met flexibele machines en gedreven medewerkers, om dat de komende 65 jaar met evenveel succes te doen”, gaat Leus verder. En op een zo duurzaam mogelijke manier. Het dak ligt al vol zonnepanelen, waarmee Vanderscheuren in 30 à 40% van zijn energiebehoefte voorziet. “Daarnaast loopt er nu een project om onze machines te monitoren en te zien hoe we uit die data kunnen leren om duurzame keuzes te maken.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details