NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Onmisbare software voor metaalbewerkers
De eerste stap voor metaalbedrijven – een die velen al gezet hebben – is de introductie van CAD-software. Dat staat voor computer-aided design. Het gaat om tekenpakketten voor 2D- of 3D-modellering.

Onmisbare software voor metaalbewerkers

Het is een van die buzzwoorden waar niemand vandaag om heen kan: digitalisering. Maar welke boodschap heeft u daar als metaalverwerker nu aan? En wat heeft u nu precies nodig om zo’n digitale fabriek van morgen te worden? Het goede nieuws: een deel van die software is helemaal niet zo nieuw onder de zon en gebruikt u zelf misschien al jaren. De digitale trein is dus niet vertrokken zonder u.

Waarom u investeren moet in software? Wie de juiste keuzes maakt, kan zijn aantal administratieve handelingen terugschroeven en de doorlooptijden op de productievloer inkorten. Het gaat erom de software zoveel mogelijk van het werk te laten doen, zodat u met dezelfde mensen meer werk kunt verzetten. Het uitgangspunt van een digitale fabriek is dat alles met elkaar verbonden is. Dat hoeft niet per se te zeggen dat u alle processen in één keer moet digitaliseren, maar wel dat u bij elke stap die u zet rekening houdt met het totaalplaatje. Zorg dus dat ze kunnen ‘praten’, zodat de data van het ene systeem naar het andere kunnen stromen. Dat zal resulteren in een hogere en continue productiekwaliteit, meer efficiëntie en tijdswinst.

CAD/CAM als eerste stap

De eerste stap voor metaalbedrijven – een die velen al gezet hebben – is de introductie van CAD-software. Dat staat voor computer-aided design. Het gaat om tekenpakketten voor 2D- of 3D-modellering. Hiermee kun je de tekeningen die je van klanten krijgt nog aanpassen of zelf eigen ontwerpen maken. De laatste jaren is er een evolutie naar meer 3D-tekeningen, omdat ze veel meer informatie bevatten om stukken in één keer juist te maken. Aansluitend daarbij zijn er de CAM-pakketten (computer-aided machining). Deze gaan vanuit die tekening een programma genereren om de stukken effectief te kunnen maken. Simulatie incluis, zodat u op voorhand weet dat er geen botsingen zullen gebeuren. De meeste fabrikanten hebben hiervoor hun eigen software, maar er bestaan ook universele systemen en postprocessors.

ERP voor transparantie

De productie aansturen lukt nu al digitaal. Maar wat er vervolgens met die stukken op de werkvloer gebeurt, blijft zonder verdere digitalisering een zwart gat. Een nieuwe stap in de juiste richting is dan een ERP-pakket (enterprise resource planning). Kies er dan wel eentje uit dat verdergaat dan algemene bedrijfsactiviteiten (boekhouding, inkoop, verkoop …) en weet hoe uw productie werkt. Dan kunt u er ook uw productiemachines en stock aan koppelen, om transparantie te creëren. En wie weet zelfs helemaal van die papieren werkbonnen afstappen. Belt er een klant voor een specifiek order, dan kunt u met een klik op de knop in het ERP-systeem zien aan welke bewerkingsstap ze bezig zijn. Probeer maatwerk zoveel mogelijk te vermijden en te streven naar integrale oplossingen door simpele en moderne koppelingen. 

Optimaliseringen opsporen

Met deze investeringen kun je al ver gaan om je huidige manier van werken in digitale processen te gieten. Nog niet voldaan? Dan is er bijvoorbeeld nog PDM software (product data management), een ideale tool om ontwerpdata en engineeringprocessen op één centrale plek te beheren. Vooral voor wie zijn eigen producten maakt, kan het interessant zijn om complete samenstellingen en revisies eenvoudig bij te houden en te beheren. 

Een andere optie is Business Intelligence integreren. Hiermee kun je dieper in je eigen processen duiken om te zien waar er nog optimaliseringen mogelijk zijn. Dashboards om bijvoorbeeld de kwaliteit te bewaken, het voorraadniveau op te volgen of voorspellingen te doen in verband met leveringen … Deze oplossingen gaan trouwens aan de slag met alle gegevens die jouw ERP, CAD/CAM en andere pakketten ter beschikking stellen. Vandaar het belang van openheid.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details