NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Engineeren en produceren gaat veel sneller en nauwkeuriger met juiste software
Deze NZX 2000/800 laat de firma toe om sneller en eenvoudiger te draaien en te frezen. Verder staat ook nog een NLX 2000 SY 700 draaibank op de werkvloer.

Engineeren en produceren gaat veel sneller en nauwkeuriger met juiste software

Met kwaliteit, flexibiliteit en snelheid kunnen toeleveringsbedrijven voor de maakindustrie vandaag het onderscheid maken. Dat hebben ze bij FRECON Industries in Mortsel goed begrepen. Ze investeerden niet alleen in hoogwaardige machines, maar ook in het softwarepakket TopSolid’Cam. Zo kunnen ze sneller en nauwkeuriger machineonderdelen tekenen en de machines aansturen. Al tijdens zijn studietijd had de zaakvoerder verschillende softwareprogramma’s geanalyseerd en vergeleken. De oplossing van TOPSOLID Belgium scoorde het hoogst.

We ontmoeten een enthousiaste Simon Peeters in de productieruimte van FRECON Industries. Zijn jong en dynamisch bedrijf, opgericht in 2019, bouwde op korte tijd een sterke reputatie op als toeleveringsbedrijf van machineonderdelen voor veeleisende klanten, bijvoorbeeld in de farmaceutische industrie en de petrochemie. 

“We zijn gespecialiseerd in draai- en freeswerk voor toelevering van onderdelen voor machinebouwers en het maken van wisselstukken voor industriële klanten. Dat zijn enkelstuks en hoofdzakelijk kleine wederkerende series, maar evengoed ook grotere reeksen”, legt de zaakvoerder uit. “We engineeren en produceren de meest uiteenlopende, vaak heel complexe onderdelen. Dat gebeurt in nauw overleg met de klanten, want finaal vormen we eigenlijk een verlengstuk van hun werkplaats. Kwaliteit komt altijd op de eerste plaats.”

Bij FRECON Industries maken ze gebruik van TopSolid’Cam om machineonderdelen te tekenen en machines aan te sturen.

Hoogwaardige machines en juiste software

Om flexibel te kunnen inspelen op vragen van klanten en continu een hoge graad van afwerking te kunnen garanderen, koos Simon Peeters bewust voor hoogwaardige machines. Zo kocht hij eerst een NTX 2000 draai- en freescenter van DMG MORI, waardoor hij direct een ruim portfolio van bewerkingen kon aanbieden. Grotere series namen echter te veel tijd in beslag en daarom investeerde de zaakvoerder twee jaar later in een NZX 2000/800 met barfeeder, een machine met twee turrets – beide met Y-as – voor draai- en freesbewerkingen die vooral sneller werkt. Tot slot beschikt de firma ook over een NLX 2000 SY 700 draaibank. 

“Een up-to-date machinepark is echter niet voldoende, want zonder de juiste software voor het ontwerpen van onderdelen en hulpstukken en het aansturen van machines kom je niet veel verder”, geeft Peeters aan. “Ik heb er van bij de start onmiddellijk voor gekozen om zelf tekenwerk en engineering te doen. Heel wat klanten hebben immers niet de juiste mensen in huis, of hebben er gewoon de tijd niet voor. Die extra service is dan ook vaak heel belangrijk voor hen.”

Met dit NTX 2000 draai- en freescenter van DMG MORI kon Simon Peeters zijn klanten van bij de start al de nodige flexibiliteit qua bewerkingen aanbieden.

De pro’s en con’s van de pakketten

De interesse om onderdelen te maken en vooral ook te ontwerpen had de zaakvoerder al tijdens zijn studies. Daarom had hij veel CAM-programma’s gedetailleerd geanalyseerd en vergeleken. “Het totaalplaatje moest kloppen. Ik wou een volwaardige CAD-oplossing om te kunnen tekenen en een eenvoudige CAM-software die toeliet om de machines vlot aan te sturen. Daarom plaatste ik verschillende programma’s naast elkaar en bekeek hun sterke en minder sterke punten. TopSolid’Cam sprong eruit, zeker voor complexere, prismatische stukken”, legt de zaakvoerder uit. 

“Uiteraard baart oefening kunst, maar de leercurve bij dit pakket is echt heel klein. Als gebruiker kun je snel eenvoudige stukken maken. Nadien ga je steeds verder om ook de complexere onderdelen vlot uit te werken. Een jaar geleden heb ik een eerste medewerker in dienst genomen en uiteraard moest ook hij met de software aan de slag kunnen. Dat is zonder problemen gelukt. We hebben ook al volledig ‘machientjes’ ontwikkeld en gebouwd. Dit zouden we in de toekomst nog meer willen doen. In die toepassingen zie je de kracht van TopSolid’Cam nog meer: als je iets aan het 3D-model wijzigt, is het een kwestie van een druk op de knop om de CAM-programma’s te laten regenereren.”

De productie- en magazijnruimte in Mortsel ligt er kraaknet bij.

Een tweede pakket

FRECON Industries is een veeleisende klant, maar contacteert het softwarehuis alleen als dat echt nodig is. “We zijn heel tevreden van onze keuze voor TopSolid’Cam. Onze efficiëntie en productiviteit liggen hoger én we kunnen de hoogste kwaliteit garanderen. Uiteraard moeten we nog wel eens de specialisten van TOPSOLID Belgium inschakelen, maar toch proberen we zelf eerst heel veel uit”, sluit Simon Peeters af. “We hebben intussen een tweede pakket aangekocht, voor mijn medewerker. Zo kan hij net als ik met één programma tekenen, aanpassen en machines aansturen. Ik zou alvast niet meer zonder dit pakket kunnen en kan de mensen van TOPSOLID Belgium alleen maar aanraden om nog sterker op de metaalsector in te zetten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details