NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Ontbraam- en finish-machine biedt one-stop-shop nieuwe mogelijkheden
De specialist investeerde recent in een ontbraam- en finish-machine F1200 XL van Q-Fin. Yves De Smet en Olivier Denys, samen met Patrick van Scherpenseel van de machinebouwer, voor het nieuwe systeem.

Ontbraam- en finish-machine biedt one-stop-shop nieuwe mogelijkheden

Autogeen snijden, lasersnijden, plooien, plaatwalsen, buigen en zagen van staal, aluminium, RVS en andere metalen…: al die disciplines behoren tot de core business van Verhoestraete. Deze one-stop-shop voor metaaloplossingen uit Roeselare is vooral gespecialiseerd in oplossingen tot XXL-formaat, maar ontzorgt ook klanten voor de realisatie van complexere totaalprojecten. Met een eigen finish-lijn wil de fabrikant de dienstverlening voor zijn klanten verder uitbreiden. Dankzij de compacte F1200 XL van Q-Fin kan hij nu ook werkstukken ontbramen, afronden en finish-slijpen in één doorgang.

Deze F1200 XL staat garant voor ontbramen, afronden en finishen van plaatdelen tot 1200 mm breed in één doorgang.

Verhoestraete heeft al meer dan 110 jaar ervaring in metaal en metaalwerking. Op een site van 70.000 m² heeft de firma niet alleen 8.000 ton materiaal en ongeveer 2.000 voorraadartikelen, maar is de productieruimte van 23.500 m² met meer dan dertig verschillende bewerkingsmachines de ideale ‘speeltuin’ voor ruim zestig ervaren medewerkers met een enorme technische bagage in metaalbewerking. Na de productie worden werkstukken met vier eigen vrachtwagens just-in-time bij de klant geleverd. 

“Eigenlijk ligt onze focus op de productie van niet alledaagse onderdelen. Klanten kunnen uiteraard bij ons terecht voor eenvoudige basiscomponenten, die we dan meestal uit voorraad kunnen leveren. Wij gaan echter verder waar anderen stoppen, en richten ons vooral op de complexere elementen tot XXL-formaat én met voorraad en technische ervaring voor minder courante materialen, zoals slijtvast staal, hoogvast, Corten, aluminium, messing… Dat kan gaan om enkelstuks, kleine series en grotere volumes”, vertelt Yves De Smet, die verantwoordelijk is voor kwaliteit, preventie en IT. “Onze klanten komen uit de meest uiteen­lopende sectoren: de landbouw, de machine- en silobouw, de trailer- en containerbouw, de spoorwegen, de transportsector, zelfs de overheid en defensie… Een aparte afdeling focust op de productie van architecturale en artistieke ontwerpen, zoals gevelelementen, spiraaltrappen, kunst, high-end design…”

Verhoestraete is een one-stop-shop, die vooral gespecialiseerd is in oplossingen tot XXL-formaat, maar die klanten ook ontzorgt voor de realisatie van complexere totaalprojecten.

Mens en machine

Om flexibel op vragen van de klanten te kunnen inspelen, beschikt Verhoestraete over een uitgebreid machinepark, met onder meer drie brandmachines uitgerust met zes snijbranders voor plaatmateriaal tot 300 mm dik, drie plaatwalsmachines tot 3000 mm breed en 35 mm dik, en drie lasersnijmachines met een bereik tot maximaal 12000 x 3000 mm. 

“Op onze zeven plooibanken kunnen we verschillende metalen in alle diktes en met XXL-afmetingen tot meer dan 9000 mm en 1000 ton bewerken. Ook een cirkel- en halfauto­matische lintzaag om buizen, balken en profielen recht of in verstek te zagen, twee scharen voor snijden tot 8000 mm en profielbuigen behoren tot de mogelijkheden. Uiteindelijk zijn we voor onze klanten een one-stop-shop voor metaaloplossingen”, licht De Smet toe. 

“Daarvoor zijn geschikte machines echter pas het halve werk, want we hechten evenveel belang aan onze mensen. De eenvoudige bewerkingen worden vanuit de software gestuurd, de complexere door onze mensen zelf. Onze operatoren stellen zelf de juiste parameters van hun machine in om een perfect resultaat te realiseren. Daarvoor is de nodige technische knowhow vereist.   

Vandaag is het niet zo evident om dergelijke geschoolde mensen te vinden, maar gelukkig kunnen we rekenen op een team van loyale medewerkers.”

Constante afwerkingsgraad

Verhoestraete kreeg meer en meer vraag om ook oppervlaktebehandeling te voorzien. Samen met een aantal ervaren partners kan de firma werkstukken stralen, galvaniseren, verzinken, natlakken, poederlakken… De directie besliste begin dit jaar evenwel te investeren in een eigen finish-lijn. Na een grondige evaluatie van de verschillende systemen op de markt, koos ze voor de F1200 XL van Q-Fin. Die compacte machine combineert het ontbramen, afronden en finish-slijpen van plaatdelen tot 1200 mm breed. 

“We willen onze klanten altijd een constante afwerkingsgraad garanderen. Vroeger gebeurde de finishing manueel met een slijpschijf, wat soms tot afwijkingen leidde en waarbij de doorlooptijd gevoelig hoger lag”, vertelt Olivier Denys, een van de vier operatoren van de nieuwe machine. 

“Met deze unit kunnen we ontbramen, afronden en/of finishen in één doorgang. Het eerste station bestaat uit een slijpunit met een schuurband die bramen en/of inbrandpunten van het oppervlak wegneemt. Het tweede en derde station zijn uitgerust met vier kruislings draaiende, oscillerende borstels, waarmee de scherpe kanten van het werkstuk gebroken worden of een radius krijgen. Het vierde station, tot slot, omvat een tweede slijpaggregaat, waarmee we met een fijnere slijpband een lijn-finish op het onderdeel kunnen aanbrengen of het werkstuk kunnen finishen met een scotch-brite band. De losse tafels voor aan- en afvoer van onderdelen verhogen de ergonomie en efficiëntie. We hebben er ook voor gekozen om de machine te combineren met een natte afzuiging voor de optimale afvoer van restmaterialen. Regelmatig en grondig onderhoud garandeert een constante hoge kwaliteit en verlengt de levensduur van machines.”

Patrick van Scherpenseel, accountmanager voor België en Nederland bij Q-Fin, vult aan: “Deze machine werkt tot vijf keer sneller dan vergelijkbare machines. Ze heeft vier bewerkingsstations, in een bijzonder compact design, en wordt full option geleverd, inclusief de automatische hoogteverstelling op de slijp- en schuuraggregaten. Deze unit wordt standaard met enkele vaste programma’s geleverd, maar de operatoren zelf kunnen eenvoudig eigen programma’s bijvoegen. De borstel worden in zes seconden tijd gewisseld, de schuurbanden in twee minuten, waarna de kalibratie kan starten. Geen behoefte aan proefdraaien, want vanaf het eerste werkstuk krijg je gelijk een perfect resultaat. Aangezien men bij Verhoestraete veel verschillende materialen bewerkt, werd gekozen voor een systeem met vacuümondersteuning.”

“Finishen is voor ons geen minderwaardige taak, want alles moet snel en perfect afgeleverd kunnen worden. We zijn uiterst tevreden over deze investering”, sluit Yves De Smet af. “We kwamen met Q-Fin in contact via LVD, leverancier van onze plooimachines en de laatste Phoenix fiber laser 10 kW. Zij hebben ons geholpen met de eerste testen en ons in contact gebracht met Q-Fin. Die konden deze F1200 XL heel snel leveren en bovendien op één dag tijd installeren en in bedrijf stellen. Ze stonden ook in voor de opleiding van onze vier operatoren: een basisopleiding bij de ingebruikname en een diepgaande technische opleiding na enkele weken en op basis van onze vragen. Bij Q-Fin kennen ze hun stiel. We kunnen er steeds terecht met al onze vragen. Meer zelfs: ze doen zelf testen op werkstukken om hun klanten te kunnen tonen hoe ze een bewerking moeten doen om een optimaal resultaat te verkrijgen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details