NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Ook complexer snijwerk automatiseren
Het is niet toevallig dat Astratec al jaren kiest voor het CAM-pakket van Vandenbussche Software op zijn machines.

Ook complexer snijwerk automatiseren

Een van de troeven van plasmasnijden is de mogelijkheid om schuine kanten aan een werkstuk te snijden. Het zogenaamde bevelsnijden of afschuinen wordt vaak ingezet om lasnaden perfect voor te bereiden. Wie dit geautomatiseerd wil aanpakken, zal merken dat er een kloof tussen theorie en praktijk bestaat, omdat er in de sturing met zoveel variabelen moet rekening worden gehouden. Met zijn CAM-software CAM2000 slaagt Vandenbussche er echter in die voor heel wat toepassingen te dichten en automatisch bevelsnijden waar te maken. Ook in een recent project voor Astratec en ArcelorMittal.

Metaalverwerkers willen steeds verder gaan in automatisering. Step-file inlezen en vanuit alle informatie in de 3D-tekening automatisch het bewerkingsprogramma genereren waarmee de stukken in één keer juist van de machine komen. Voor heel wat toepassingen loopt dit reeds goed, maar de laatste percentjes zijn altijd de moeilijkste. Zeker omdat het tekenen niet altijd in functie van de maakbaarheid van een stuk gebeurt. “Een typisch voorbeeld daarvan is het plasmasnijden onder hoek. Maar ook in vijfassig verspanen zijn er toepassingen waar de theorie en de praktijk nogal uit elkaar kunnen liggen”, vertelt Johan Vandenbussche, zaakvoerder van Vandenbussche Software.

De operator hoeft enkel nog het stuk in kwestie dat op de plasmasnijmachine komt uit de databasebeheermodule te kiezen en het programma kan starten.

Uitgebreide database in functie van productiemiddelen

De hoek, de offset, de hoogteregeling, de snijsnelheid … Er komt wel wat bij kijken om al die variabelen perfect onder controle te hebben en een geautomatiseerde werking mogelijk te maken. Maar dat is precies wat Vandenbussche Software doet. De basis is het CAM-pakket CAM2000, de uitvoering is maatwerk in functie van de productiemiddelen. “Omdat de maatvoering van de stukken in de praktijk nooit perfect is, moet er eerst nog gemeten worden op de machine. Alle zijden worden afgetast en de informatie wordt toegevoegd aan een database die we gemaakt hebben in functie van de machine die de klant heeft staan. In een volgende stap berekent de software hoe er gesneden moet worden. Daarbij wordt rekening gehouden met alle mogelijke botsingscontroles en met de verschillende passen.”

De hoek, de offset, de hoogteregeling, de snijsnelheid … Er komt wel wat bij kijken om alle variabelen in bevelsnijden perfect onder controle te hebben en een geautomatiseerde werking mogelijk te maken.

Flexibiliteit ingebouwd

De sterkte van CAM2000 is de ervaring die erin verweven zit. “Geautomatiseerd werken, ja, maar tegelijk geven we de klant alle mogelijkheden om zelf in te grijpen. Elke stap in de software werd daarom zo flexibel mogelijk opgebouwd.” Het is niet toevallig dat Astratec al jaren kiest voor het CAM-pakket van Vandenbussche Software op zijn machines. Ook voor dit project voor een plasmasnijmachine voor de vestiging van ArcelorMittal in Duinkerke. “Alle complexiteit van het bevelsnijden en de intelligentie die ervoor nodig is om dat te realiseren, is al aanwezig in de software. De operator hoeft dan enkel nog het stuk (materiaal, dikte) in kwestie dat op de plasmasnijmachine komt uit de databasebeheermodule te kiezen en het programma kan starten.” In oktober ging het team van Vandenbussche naar Duinkerke om er de opleiding te verzorgen.

Met zijn CAM-software CAM2000 slaagt Vandenbussche erin de kloof tussen theorie en praktijk voor heel wat toepassingen te dichten. Ook in een recent project voor Astratec en ArcelorMittal.

Stukken maakbaar maken

Voor Vandenbussche Software een typisch project. “De grote evoluties in automatisering van plaatbewerkings- en verspaningsprocessen liggen reeds achter ons. Nu zit het in de details om ook die complexe projecten tot een goed einde te brengen. Om nog beter te nesten, nog complexere elementen te snijden …” Een groot deel van de voorbereidingstijd gaat bijvoorbeeld naar de ontvouwing van de stukken in CAM2000. “Als de tekening niet perfect is, is het moeilijker werken. We puren alle info uit de tekening en andere bestanden die er zijn om de stukken op de juiste manier te kunnen ontvouwen en ze dus maakbaar te maken. Daar speelt net al onze ervaring met CAM een belangrijke rol. Wanneer men eerst van een 2D- naar een 3D-constructie moet gaan, worden vaak fouten gegenereerd”, besluit de zaakvoerder. “Daarom is de evolutie naar step-files zo positief.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details