NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Safety first bij vervanging bandzaag
Koen Marijsse (Mitsubishi Chemical Advanced Materials): “We wisten weliswaar wat we wilden, maar we kregen steeds het juiste advies over welke opties wel of geen meerwaarde zouden zijn.”

Safety first bij vervanging bandzaag

Een metaalbewerkingsmachine voor een kunststofproducent? Een perfecte match als je voor de betrouwbaarheid en stabiliteit van Behringer bandzagen kiest. Met het juiste advies van leverancier Promatt over zaagbladen en de ervaring binnen de groep over de juiste zaaginstellingen, draaide de nieuwe HBE 560A Performance in geen tijd vlot mee bij Mitsubishi Chemical Advanced Materials in Tielt.

De productiesite van Mitsubishi Chemical Advanced Materials (MCAM) in Tielt bestaat al 91 jaar. Het begon met knopenfabrikant Erta, die zich na de Tweede Wereldoorlog van langsom meer opwierp als specialist in kunststoffen. De vraag was immers niet bij te houden. Ook vandaag is kunststof nog steeds zeer gegeerd. In de automobielindustrie bijvoorbeeld om wagens lichter te maken. Het is zo dat Erta, dat intussen overgenomen was door Quadrant, de aandacht trok van Mitsubishi. “Eerst als joint venture, maar sinds 2019 behoren we voor 100% tot de groep.  Hier in Tielt bevinden zich vier afdelingen: spuitgieten, extrusie, het European Service Center, en Engineered Solutions. Het maakt ons tot een van de grootste sites van Mitsubishi Chemical Group in Europa. En de enige waar er zoveel activiteiten samenkomen. Dat zorgt voor heel wat synergie”, vertelt warehouse manager Koen Marijsse. 

De installatie van de HBE 560A Performance van Behringer gebeurde eind oktober. Sindsdien gebeurt het zaagwerk een stuk veiliger, maar ook een stuk stabieler.

Veiligheid prioriteit in magazijn

In het European Service Center gaan er dagelijks tientallen tonnen materialen naar binnen en naar buiten. Het magazijn dient als opslagruimte voor halffabrikaten in kunststof, die uit drie productiesites komen: Tielt, Almelo (Nederland) en Vreden (Duitsland). Maar lang blijven die nooit liggen. “We werken met korte doorlooptijden. Binnen 24 uur moet het order van een klant klaarstaan voor verzending. We voeren er, indien de klant dat wenst, ook al de nodige bewerkingen op uit: schaven, zagen, slijpen, printen … Het gros van de bewerkingen bestaat uit het terugbrengen van de lengte van 3 m naar 1 m.” 

Als je weet dat MCAM een bijzonder breed gamma aanbiedt van staven, platen en profielen in diverse formaten en diverse materialen (van peek tot polyethyleen en alles daartussen), dan is duidelijk dat een goede organisatie een must is. Veiligheid heeft daarin prioriteit. “Een houding waarop ook het management stevig hamert. Is er een veiligheidsprobleem, dan leggen we zelfs indien nodig de hele productie stil. Iedere medewerker moet in even goede gezondheid naar huis kunnen terugkeren.”

De machine werd tevens verbonden met de afvoertafel als extra beveiliging. Je kan het plexischerm dat rond de toegang staat nu niet zomaar wegnemen.

Veiligheidslat hoger leggen met Behringer en Promatt

Veiligheidsstandaarden die overigens steeds strenger worden. Dat bewees een recent verbeterproject. “We konden de toegang tot het zaagblad van onze bandzaag onvoldoende verhinderen aan de voorkant van de machine”, vertelt Marijsse. “Nochtans was de machine slechts zeven jaar oud en was ze nooit betrokken in ongevallen.” Een preventieve ingreep dus om de veiligheidslat weer hoger te leggen. 

De meest bereidwillige leverancier om mee te gaan in dat veiligheidsdenken bleek Promatt. “Industriële metaal- en houtbewerkingsmachines worden ook toegepast om kunststof te verwerken”, legt Marijsse uit. “Het materiaal verschilt, want kunststof leeft meer dan metaal, maar het vraagt evenzeer om robuuste, stabiel draaiende machines. Behringer staat wat dat betreft bekend als top of the line. Binnen de groep hebben we er ook twee staan. Ik ben daarom een kijkje gaan nemen in de vestiging in Engeland om te zien hoe ze het daar doen en wat we hier precies nodig hadden om te voldoen aan onze eisen.”   

Door de opbouw van het Behringer systeem heeft Mitsubishi Chemical Advanced Materials geen last meer van spanen. Alles wordt automatisch afgevoerd.

Lasergordijn bewaakt bandzaag

Prioriteit nummer één: een lasergordijn, zodat de machine stilvalt als iemand te dicht bij het zaagblad komt. Promatt zorgde voor de installatie en de feilloze werking. De machine werd tevens verbonden met de afvoertafel als extra beveiliging. “Je kan het plexischerm dat rond de toegang staat nu niet zomaar wegnemen”, voegt Marijsse toe. 

Tweede aandachtspunt: de spaanafvoer. Daar durfde het met de vorige zaagmachine wel eens mislopen. “Kunststof spanen gedragen zich anders dan metalen. Ze kunnen heel hard verschillen van materiaal tot materiaal en zelfs van lot tot lot. Bovendien blijven ze makkelijker drijven, wat een filtersysteem kan doen verstoppen. Maar door de opbouw van het Behringer systeem hebben we daar geen last meer van. Alles wordt automatisch afgevoerd.” 

Verder kreeg de bandzaag een extra noodstop mee en gebeurt de bediening van op een sokkel in plaats van aan de machine. “We wisten weliswaar wat we wilden, maar we kregen steeds het juiste advies over welke opties wel of geen meerwaarde zouden zijn.”

Veiliger, stabieler, sneller

De installatie van de HBE 560A Performance gebeurde eind oktober. Marijsse was bijzonder tevreden over de techniekers. “Omdat ze kennis van zaken hebben en zich perfect gehouden hebben aan onze veiligheidsregels. Ze verzorgden ook de training van onze medewerkers, die er in geen tijd weg mee waren.” Sindsdien gebeurt het zaagwerk een stuk veiliger, maar ook een stuk stabieler. Marijsse: “Dit is de enige zaag die we staan hebben die formaten tot 560 mm aankan. Ze draait ongeveer zestien uur per dag. Een stabiele werking is dus een must. Bovendien merken we dat we in sommige producten sneller kunnen zagen. Alles perfect tot nu toe.”    

TECHNISHOW – HAL 12- STAND C054

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details