NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Specialist in draai- en freeswerk investeert in vijfassig CNC-bewerkingscentrum met zwenkbare freeskop
Metaaldraaierij Moerenhout investeerde in een nieuw vijfassig bewerkingscentrum type TILTENTA 9-2600 1R van Hedelius.

Specialist in draai- en freeswerk investeert in vijfassig CNC-bewerkingscentrum met zwenkbare freeskop

Een snelle levering van kwaliteitsvolle, nauwkeurige werkstukken hangt af van de combinatie van gedreven vaklui én een up-to-date machinepark. Dat heeft David Van achter, eigenaar van Metaaldraaierij Moerenhout uit Puurs, goed begrepen. Sinds hij in 2019 samen met zijn vrouw Elly deze firma overnam, werd het machinepark grondig vernieuwd. De allernieuwste aanwinst, een vijfassig CNC-bewerkingscentrum type TILTENTA 9-2600 1R van Hedelius met zwenkbare freeskop en vaste tafel met geïntegreerde NC tafel, werd in maart door verdeler Promas op de werkvloer geïnstalleerd. Naast kwaliteit en nauwkeurigheid waren vooral de compacte voetafdruk en korte levertermijn doorslaggevend.

De naam Metaaldraaierij Moerenhout staat synoniem voor kwaliteitsvol, nauwkeurig werk binnen een snelle, betrouwbare levertermijn. De specialist in draai- en freeswerk en andere metaalbewerkingen – van enkelstuks tot het grotere seriewerk – werd eind de jaren ’60 opgericht door Louis Moerenhout en verder uitgebouwd door zoon Willy. 

“Nadat ik in 1998 bij Moerenhout stage gelopen had, bood Willy me aan om er vast in dienst te treden. Ik bleef er tot 2001, om dan een andere opportuniteit aan te nemen. Vijf jaar later keerde ik op vraag van Willy terug”, vertelt huidig zaakvoerder David Van achter. “In 2009 werd voor het eerst over een overname gesproken, maar het duurde toch nog tien jaar vooraleer ik samen met mijn vrouw de stap effectief zette. De naam hebben we behouden en we zijn ook op vandaag nog steeds actief als toeleveringsbedrijf voor allerlei sectoren. We ontwerpen niet zelf, maar voeren alles uit vanaf een tekening van de klant.”

De bediening gebeurt via een intuïtieve Heidenhain-sturing.

Vijfassig bewerkingscentrum

Een grote voorraad aan grondstoffen en afgewerkte onderdelen, een team van gedreven en flexibele medewerkers met kennis van zaken, en een up-to-date, goed onderhouden machinepark zijn hoekstenen van het succes van Metaaldraaierij Moerenhout. De zaakvoerder draait ook nog dagelijks op de werkvloer mee. 

“Ook alle beschikbare machines zaten uiteraard in het overnamedossier, maar sinds 2019 hebben we toch al fors geïnvesteerd in nieuwe systemen, met één conventionele en drie CNC-draaibanken”, zegt Van achter. “Recent besloten we ook een twintig jaar oud bewerkingscentrum te vervangen. De machine maakte veel lawaai, was vaak onnauwkeurig bij de bewerkingen, en een breuk in de as kon op elk moment tot stilstand leiden. Herstellen zou veel geld kosten, een nieuwe unit lag voor de hand.”

“David en Elly wilden eigenlijk een gelijkaardige machine kopen zoals ze er al eentje hadden, maar toen kwam ik langs en stelde een bewerkingscentrum van Hedelius voor, een merk dat ze eigenlijk niet kenden”, zegt Andy De Foor van Promas. “Toch waren ze geïnteresseerd, al was het maar omwille van de Duitse makelij, die voor hen synoniem stond voor kwaliteit. We nodigden hen uit bij een van onze klanten om de TILTENTA 9-2600 1R aan het werk te zien en ze waren meteen overtuigd. Dit vijfassig bewerkingscentrum is uitgerust met een beweegbare kolom, een zwenkbare freeskop van 14000 toeren/minuut en een vaste tafel met geïntegreerde NC tafel. De X-, Y- en Z-as hebben een bereik van respectievelijk 2600 (X), 900 (Y) en V/H 900/1005 mm (Z). Componenten met een gewicht tot 3000 kg kunnen probleemloos in één opspanning aan vijf kanten bewerkt worden. Het gereedschapsmagazijn biedt standaard plaats aan 60 tools, maar optioneel kan de machine ook met een STANDBY magazijn geleverd worden, waardoor tot 240 en zelfs 324 tools mogelijk zijn. Spanen worden efficiënt afgevoerd en de bediening gebeurt via een intuïtieve Heidenhain-sturing.”

Dit systeem omvat een zwenkbare freeskop met snelheden tot 14.000 toeren per minuut. De bereikbaarheid van de tafel is optimaal dankzij de ergonomie van deze Hedelius.

Positieve samenwerking

“Dit nieuwe bewerkingscentrum werd in maart in ons atelier geïnstalleerd. Onze eerste ervaringen met het merk Hedelius en verdeler Promas zijn zeer positief. De kwaliteit en nauwkeurigheid van de werkstukken is uitstekend, de service bij installatie, inbedrijfstelling en dienst-na-verkoop idem dito”, sluit David Van achter af. “We kunnen met deze machine flexibel alles doen wat we voordien ook konden, en nog veel meer. Even doorslaggevend voor onze keuze waren de korte levertermijn van deze Hedelius TILTENTA uit voorraad en de compacte voetafdruk, want veel ruimte hadden we in ons atelier niet beschikbaar.”     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details