NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Waar de technologische klok nooit stilstaat: ontbraamautomaten evolueren continu
Automatische afbraamstraat.

Waar de technologische klok nooit stilstaat: ontbraamautomaten evolueren continu

Voor de netheid ervan, en vooral het strakke eindresultaat, waarbij meteen het woordje ‘af’ bij je opkomt. Een goede ontbraammachine bouw je duidelijk enkel door goed naar de noden van de klant te gaan luisteren. Metaalvak sprak met Joost Kouwenbergh van Q-Fin Finishing Machines, machineontwikkelaar en internationale referentie in deze immer evoluerende niche.

HMI met krachtige ad rem bediening.

Zoals ook geldt voor de vele andere na­bewerkingen van plaat­werkdelen, kan men niet om het belang van de ont­braam­fase heen. Naast het aspect veilig­heid en esthetiek, speelt ze immers een bepalende rol als voor­bereiding op verdere proces­stappen, zoals onder andere het poeder­coaten. Traditio­neel gebeurde het ont­bramen zowat overal met een slijp­tol. Van­daag een oplossing die enkel nog op kleine schaal zinvol is. Kouwenbergh: “De enorme aan­tallen plaatwerk­delen die op dit ogen­blik via laser- , autogeen- of plasmasnijden worden gemaakt, maken manuele nabewerking eigenlijk irrelevant, vooral gelet op de stabielere kwaliteit, auto­matisatering en waaier van bijkomende mogelijk­heden die onze ontbraam­machines te bieden hebben.”

In verschillende stappen naar de juiste afronding

Hoewel elke ontbraammachine hetzelfde doel beoogt, verschillen de bewerkings­principes van machine­bouwer tot machinebouwer nogal. Standaard wordt het werkstuk eerst onder een vlakke schuurband gevoerd, die alle opstaande kantjes wegneemt. Hierna volgen dan enkele borstelbewerkingen in meerdere stappen, die voor de juiste afronding zullen zorgen. Kouwenbergh: “Q-Fin werkt hoofdzakelijk met komborstels die van boven af op het werkstuk drukken, en er cyclisch over heen en weer pendelen. Deze innovatieve, beproefde methode levert sneller en performanter werk, omdat de druk van bovenaf komt. Hierdoor kunnen de machines bovendien een ruimere radius aan.”

Automatische ontbraming.

Polyvalentie, gebruiksgemak, tijdswinst

Het gros van de innovaties die ontwikkelaars in hun nieuwe machines implementeren is duidelijk geïnspireerd door het streven naar polyvalentie, gebruiksgemak en tijdswinst. Kouwenbergh: “Dat klopt, performant en precies waren de Q-Fin machines bijvoorbeeld al, omdat dit de uitgangscriteria van elke conceptfase zijn. Nu komt het er op aan om efficiënt in te spelen op nieuwe noden en ontwikkelingen.” De stijgende vraag naar dubbelzijdig bewerken bijvoorbeeld, klassiek op te lossen door twee ontbraammachines na elkaar te plaatsen. Hiervoor ontwikkelde Q-Fin een omkeerunit die in staat is een volledige batch werkstukken tussen beide bewerkingen in 180° om te draaien, zodat de continuïteit binnen de automatische lijn behouden kan blijven. 

Constante en stabiele ontbraamkwaliteit.

Blijven innoveren

Recent ontwikkelde de machinebouwer ook een planetaire machine, die  ideaal is wanneer de afrondingen in alle hoeken en kanten van het product identiek moeten zijn. Voor snijbewerkingen die ook slak produceren, biedt Q-Fin bovendien nu ook vrijstaande ‘slakkenmeppers’ aan, de DS600 en DS1200, die nog voor de eigenlijke ontbraming de werkstukken van alle slak­klompjes ontdoet. Kouwenbergh: “Concreet introduceren wij, vaak ron­dom belangrijke inter­nationale beurzen, elk half jaar een nieuwe machine. We zetten hierbij onder meer in op het 4.0-klaar maken van onze nieuwe HMI’s, die via heel toegankelijke, voor­geprogrammeerde standaard­commando’s een zeer ad rem bediening mogelijk maken. Onze automatische borstel­hoogteïnstelling is bijvoorbeeld zo een krachtige feature die de vroeger sowieso al makkelijke machineafstelling nog een­voudiger maakt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details